NA24.no

Har omplassert politianmeldt Økokrim-topp

Førstestatsadvokat Morten Eriksen jobber bare med Transocean-saken.
Førstestatsadvokat Morten Eriksen jobber bare med Transocean-saken. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Morten Eriksen jobber nå kun med én sak.

Den profilerte førstestasadvokaten Morten Eriksen leder ikke lenger Skatte- og konkurranseteamet i Økokrim.  

Nå jobber han kun med én sak.

- Han følger opp Transocean-saken på samme måte som han har gjort tidligere. Den tas nå ut som et eget prosjekt, mens skatte- og konkurranseteamet tar nå inn nye saker. I en lengre periode var Transocean-saken den eneste saken de jobbet med. Dette er en omorganisering, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng til Nettavisen. 

Morten Eriksen har vært frontfiguren i den såkalte Transocean-saken, norgeshistoriens største skattesak, og i årevis en av Økokrims mest profilerte ledere. Denne saken kan bli den siste Eriksen jobber med.

- Jeg har forsåvidt jobbet bare med denne saken veldig lenge. Det er ikke hensiktsmessig for meg grunnet alder å ta nye saker. Jeg blir 64 år nå, så det må jeg se på. Det å begynne på noen nye store saker nå er ikke noe jeg har tatt stilling til, sier Morten Eriksen til Nettavisen.

Det kommer sannsynligvis til å ta flere år før saken er ferdig.

- Rettsystemet tar tid. Det er åtte overprøvingsmuligheter i en sak som dette, men det er slik det er for at rettsikkerheten skal ivaretas og det aksepterer vi, sier Eriksen. 

Er politianmeldt
Saken som begynte i 2005 har utviklet seg stadig verre for påtalemyndigheten. Flere tiltalepunkter har bortfalt og senest i sommer ble de tiltalte erkjent full frifinnelse i Oslo tingrett.

Økokrim anket deler av dommen og noen av de tiltalte. Frifinnelsen av advokat Sverre Koch ble imidlertid ikke anket, og Koch svarte med å anmelde Morten Eriksen for grov uforstand i tjenesten.

- Har politianmeldelsen av Morten Eriksen spilt inn?

Fakta: LES ANDRE TRANSOCEAN-SAKER HER:

Klikk for å åpne faktaboksen

- Den anmeldelsen kom nokså nylig, så dette har ingen sammenheng, sier Nordeng. 

- Hvor står saken nå?

- Det er noe spesialenheten driver med. Nå skal de vurdere om de skal etterforske den. Det vil enheten selv være den riktige til å uttale seg om.

Kilder Nettavisen har snakket med, betegner den som en prestisjesak for Økokrim.

På bekostning av andre Nordeng sier at de fremover skal satse på Skatte- og konkurranseteamet, blant annet skal det fokuseres en del på arbeidsmiljøkriminalitet de neste årene.

- Du sier at hele skatte- og konkurranseteamet jobbet med Transocean-saken. Har det vært fritt frem for alle skattesnylterne i Norge å gjøre som de selv vil i denne perioden?

Fakta: Transocean-saken

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Saken dreide seg om den tidligere norske virksomheten til verdens største bore- og riggselskap, Transocean.

Selskapet, som nå er børsnotert i USA, var tilbake i 1999 også notert med en norsk virksomhet i Norge.

Etter at det amerikanske moderselskapet foretok en utflagging til Cayman Island, ble det vedtatt at de norske delene skulle legges ned og verdiene flyttes oppover i konsernet.

For å gjøre dette, ble de norskeide riggene solgt internt i konsernet, og pengene sendt videre gjennom Transocean-systemet som utbytte og lån. Disse pengene ble via fikse løsninger, slust gjennom selskaper i Danmark og Panama.

Økokrim mente at måten deler av dette ble gjort på kun hadde et formål - å unndra skatt til norske myndigheter.

Det støttet altså ikke Oslo tingrett, men nå har Økokrim altså besluttet å anke deler av saken.

Det er anslått at dersom det blir full frifinnelse kan staten ved Økokrim vente seg erstatningskrav i hundremillioner-klassen.

- Skattekriminalitet har vært høyt prioritert av Økokrim i samme periode gjennom arbeidet som har skjedd i det andre teamet som også har ansvar for dette kriminalitetsområdet. Vi har brukt mye ressurser på det, så det er klart at da blir det litt mindre ressurser på andre saker. Det er mye bedre nå.

- Dere gikk hardt ut i Transocean-saken fra starten. Det begynte vel med et krav på rundt 11 milliarder kroner. Nå er det pulverisert til i underkant av to milliard kroner. Er du fornøyd med hvordan saken har utviklet seg?

- Det er ikke noe jeg vil gjøre opp status på nå. Jeg vil avvente sluttresultatet.

- Hvor mange millioner kroner har Økokrim brukt på Transocean-saken siden oppstarten og hvor mange årsverk?

- Det foreligger per i dag ikke konkrete utregninger på totalkostnaden for etterforskingen og iretteføringen av saken. Dette er også noe det kan være aktuelt å komme tilbake til når saken er endelig avgjort, sier Nordeng.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere