*Nettavisen* Økonomi.

Har planlagt fusjon i fem år

Helt siden 2001 har Statoil jobbet med fusjonsplanene med Hydro.

28.12.06 10:13

Desember 2006 er ikke første gang Hydro og Statoil har tenkt på fusjon. I 2004 ble et forsøk på å slå sammen de to selskapene stoppet fordi forsøket ble kjent i pressen, og daværende statsminister Kjell Magne Bondevik raste.

NA24 - din næringslivsavis

Da hadde Statoil tenkt på en mulig fusjon med Hydros oljedivisjon i flere år allerede. Ifølge Dagens Næringsliv har investeringsbanken Morgan Stanley vært fusjonsrådgiver for Statoil helt siden børsnoteringen i 2001. Flere ganger årlig har de laget oppdaterte vurderinger av Hydro, et arbeid som skal ha vært støttet av toppsjefer som Olav Fjell og Inge K. Hansen.

Kun kort tid etter at fusjonsdiskusjonen ble lagt død i 2004, ble den hentet opp igjen fra skuffen av den nyansatte toppsjefen Helge Lund, som dro sin tidligere arbeidsgiver McKinsey inn i prosessen, skriver avisen.

Men flere ganger har Hydro foretatt krumspring som har sendt nervøse rykninger gjennom Statoil-ledelsen.

I 2003 var Hydro-sjef Eivind Reiten i samtaler med Statkraft-sjef Bård Mikkelsen om å skape et bredt energiselskap. I 2005 kom det frem at britiske Centrica hadde luftet fusjonsplaner med Hydro. Begge deler passet Statoils gigantplaner dårlig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.