NA24.no

(Nettavisen/Montasje)

Har plassert en million per nordmann

Sist oppdatert:
Ny rekord for oljefondet.

For første gang i historien har Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, passert 5.000 milliarder kroner i markedsverdi, ifølge Norges Bank Investment Managment (NBIM), som forvalter fondet på vegne av Finansdepartementet.

Det betyr at hver eneste nordmann har verdier for rundt en million kroner i det statlige pensjonsfondet.

Verdiene i fondet vokser når verdiene i aksjer, obligasjoner og eiendom stiger. I tillegg til overførsler, som har vært den viktigste drivkraften i fondets historie.

Hver eneste måned sluser Finansdepartementet friske milliarder inn i fondet, noe som gjør at det i motsetning til de fleste andre aktører alltid har tørt krutt på lager i urolige tider.

Saftig vekst
Siden de 1,98 første milliardene ble overført for 17 år siden har det blitt tilført 3.239 milliarder kroner og hatt en avkastning på 1.572 milliarder kroner.

Utregningen som foretas på NBIM sine sider er automatisk og baserer seg på fondets avkastning, endringer i valutakursene og kapitaltilførsler. Det er i hovedsak endringer i kronekursen den siste tiden som er årsaken til at fondet oversteg 5.000 milliarder-grensen raskere enn forventet.

Av investeringene er det veksten i aksjer som har vært årets største drivkraft. Flere børser verden over har nådd nye historiske nivåer, og det har gitt fart i fondet.

Det var så sent som i februar i år at fondet passerte 4.000 milliarder for første gang, og nå under et år senere har det altså lagt på seg ytterligere 1.000.

Nest størst
Fondet regnes som verdens nest største statsfond. Det største er antatt å være Abu Dhabi Investment Authority, men dette fondet går ikke ut med tall, så det er betydelig usikkerhet rundt størrelsen

2009 var forøvrig det beste året i oljefondets historie. Kursoppgangen i de internasjonale finansmarkedene, etter den fryktelige nedturen i 2008, ga den høyeste årsavkastningen noensinne. Fondet fikk en avkastning på 25,6 prosent, tilsvarende 613 milliarder kroner, og en meravkastning på 4,1 prosentpoeng målt mot sine referanseindekser.

Eksakte tall over det norske fondet kommer hvert kvartal. Ved utgangen av tredje kvartal steg fondet med 318 milliarder kroner til 4.714 milliarder kroner.

Ved utgangen av tredjekvartal 2013 var fondet investert med 63,6 prosent i aksjer, 35,5 prosent i rentepapirer og 0,9 prosent i eiendom.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere