NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Foto: Thinkstock

Har samlet 171.904 brukte mobiler

Miljødugnad gir seks millioner til idretten

På fem måneder har norske idrettslag samlet inn 171.904 brukte mobiler. Aldri før har så mange mobiler blitt returnert i Norge. I dag får idretten seks millioner kroner fra Telenor for dugnadsjobben.

- Vi er veldig imponert over at idrettslagene som har deltatt på denne første runden av «brukt mobil nye muligheter» har klart å samle inn over 170.000 brukte mobiler på under et halvt år. Dette er gode nyheter for lokalidretten og ikke minst miljøet, sier Berit Svendsen, administrerende direktør for Telenor Norge i en melding.

Idrettslagene får 35 kroner fra Telenor for hver brukte mobil de klarer å samle inn. Aller flittigst var Blindheim IL fra Ålesund, som samlet inn hele 3.336 brukte mobiler og med det sikret seg over 100.000 kroner til klubbkassa. På de to neste plassene kom Kolbotn Håndball med 2.465 mobiler og Nittedal IL med 2.406 mobiler. Disse to idrettslagene fra Akershus sikret seg dermed over 80.000 kroner hver i dugnadsinntekt, og bidro til at Akershus ble det fylket med flest innsamlede mobiltelefoner. Nesten 30.000 mobiler ble samlet inn i fylket, noe som gjør at lagene fra Akershus kan dele en million kroner seg imellom.

- For idrettslagene har dette vært en givende dugnad, ikke bare fordi den har bidratt betydelig til klubbkassa, men også fordi den har hatt en så tydelig miljøprofil. Vi har fått svært gode tilbakemeldinger fra idrettslagene, sier idrettspresident Børre Rognlien i Norges idrettsforbund.

Gruvedrift i skuffer og skap
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim deltok da samarbeidet og sponsoravtalen mellom Telenor og Norges idrettsforbund ble lansert. Solheim har de siste årene løftet frem viktigheten av å øke resirkuleringsgraden i Norge.

- Vi har stor glede av mobiltelefoner, men det er viktig at våre gamle mobiler ikke blir liggende og støve i roteskuffen. Det er knapphet på metaller og mineraler i verden og den smarteste formen for gruvedrift vi kan bedrive er å grave frem gammel elektronikk, som kan gjøre nytte for seg igjen, fra skuffer og skap. Dessuten inneholder mobiltelefoner miljøgifter som det er viktig å få behandlet på en forsvarlig måte når telefonene ender som avfall, sier Solheim i meldingen.

Over 90 prosent av en gammel mobiltelefon kan benyttes i ny produksjon. Mange av de brukte mobilene kan også gjenbrukes. Årlig kjøpes rundt to millioner nye mobiltelefoner i Norge, men kun en brøkdel av de gamle har til nå blitt returnert for gjenbruk eller resirkulering.

Ny påmelding i januar
- Undersøkelser vi har foretatt viser at nordmenn gjerne vil resirkulere, men mange ønsket løsninger som gjør dette enklere. For oss er det veldig givende at vi sammen med idretten ser ut til å ha brutt en barriere ved å banke på dører og tilrettelegge for resirkulering der folk er. Vi ønsker å se om vi kan fortsette denne trenden og kommer derfor til å starte en ny runde i 2012, sier Berit Svendsen i Telenor i meldingen.

Idrettslag kan søke om å få være med på runde to i «brukt mobil nye muligheter» fra 17. januar.

- Første gang vi åpnet opp for påmelding på våre nettsider forsvant de 500 plassene på to timer. Med årets gode resultat tror vi at interessen vil være minst like stor i januar, sier Rognlien i Norges idrettsforbund i meldingen.

De brukte mobilene blir enten resirkulert eller gjenbrukt i nye markeder, hvor tilgang til telekommunikasjon kan skape nye muligheter.

Fakta om Telenors returordning «brukt mobil nye muligheter»:

  • Sju av ti nordmenn har en eller flere gamle mobiltelefoner hjemme.
  • Telenor har i tillegg til sponsorsamarbeidet med Norges idrettsforbund returbokser hos Telenor-forhandlerne Telehuset, Telekiosken, Nordialog og MobilData. Man kan også bestille returkonvolutter på telenor.no/gjenbruk.
  • De brukte mobiltelefonene blir registrert og talt opp før de sendes til Telenors internasjonale returpartner Regenersis i Storbritannia. Selskapet er miljøsertifisert og har strenge rutiner for sikkerhet og håndtering av miljøfarlig avfall.
  • Avtalen med Regenersis gjelder for alle Telenors selskaper. I dag har Telenor mobilreturordninger i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Ungarn, Montenegro, Serbia, Malaysia og Thailand.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere