Har skapt «kunstig liv»

Foto: TONI GARRIGA (Scanpix)

Biologigründer med kontroversielt gjennombrudd. Kan bli storindustri.

21.05.10 01:34

Den amerikanske biologen og gründeren Craig Venter opplyser torsdag at han og en gruppe medarbeidere har laget en levende celle fra DNA som er syntetisk fremstilt i et laboratorium.

På en pressekonferanse kalte Venter dette for den første reproduserende arten på planenten som har en datamaskin som opphav.

Venter og hans folk har skapt et komplett genom, altså arvestoff. Det klarte de for noen år siden. Det nye er at dette nå er overført til en annen type celle.

Det syntetiske arvestoffet er en kunstig produsert kopi av arvestoffet til en bakterie ved navn mycoplasma mycoides. Dette ble så overført til en annen baktericelle, mycoplasma capricolum.

Her har det kunstige arvestoffet overtatt styringen av cellen.

Kopi
Men selv om genomet er syntetisk fremstilt, påpeker eksperter at det likevel er en kopi av arvestoff som faktisk finnes i naturen.

- Det er et genom som er en sammensydd kopi av DNA fra en organisme som eksisterer i naturen, sier Jim Collins, en biolog ved Boston University, til National Public Radio.

- Jeg tror vi er langt unna å forstå hvordan vi skal konstruere et virkelig kunstig genom fra bunnen av, sier han.

Arbeidet lenge
For ti år siden var Venter sentral i arbeidet med å kartlegge det menneskelige genom. Han var misfornøyd med fremdriften til det offentlig finansierte prosjektet Human Genome Project. Derfor startet han et privat firma, Celera Genomics, for å setter fart i arbeidet. I 2000 ble det annonsert at det menneskelige arvestoffet var kartlagt.

Venter har arbeidet med å skape syntetisk liv siden 1995.

Kontroversielt
Målet er å skape organismer som kan gjøre akkurat det man ønsker de skal gjøre. Han har etablert selskapet Synthetic Genomics for å utvikle organismer som for eksempel kan produsere nye typer drivstoff eller vaksiner.

Ideen om syntetisk liv er likevel kontroversiell. For det første mener mange at mennesket leker Gud på dette området. Dessuten er det en praktisk frykt for hva som kan skje hvis slike organismer slippes løs.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag