*Nettavisen* Økonomi.

Har skrudd til lånekrana

Foto: Andrè Clark Utvik

Norges største bank har strammet inn på lån til shippingbransjen.

23.10.09 12:18

AKER BRYGGE (NA24): - Vi er veldig høyt eksponert mot shippingsektoren, sier finansdirektør Bjørn Erik Næss i DnB Nor til NA24.

Konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor sier at kapitalsituasjonen i banken er meget tilfredsstillende. Det gir muligheter, men ikke særlig mer innen shipping.

Maks ti prosent
DnB Nor har en intern regel som sier at av totale utlån skal man ikke låne ut mer enn ti prosent til shippingsektoren. Utlånene er nå på neste maks i banken. Bankens samlede utlån er 1.133 milliarder kroner.

- Det er ikke stopp for utlån til shippingkunder, men vi har en intern regel som sier at vi ikke skal ha mer en ti prosent av de totale utlån til shippingkunder, sier Bjerke.

Han sier at hvis banken skal vokse mer innen shipping må man vokse innenfor de totale lånene som allerede eksisterer.

- Men vi har fortsatt litt å gå på, og shippingkundene innfrir jo også lån, sier han.

Les også: Sjekk hvor høy rente du må tåle

Ikke helt stengt
Det betyr ikke at døren er helt stengt, men det er tyngre å få på plass en avtale.

- Vi har en normal, eller ganske normal adferd mot våre shippingkunder, sier han.

- Så det er lettere for energi- og fiskeforedlingsselskaper å få lånefasiliteter hos dere?

- Det er lettere å være en energi, fiskeindustri eller boligkunde enn det er å være en shippingkunde som har store refinansieringsbehov, sier DnB-sjefen til NA24.

Han sier det finnes spennende muligheter i utlandet på utlånssiden, og at de tror på økt aktivitet i de områdene der de har spesialkompetanse.

- Men dette vil ta litt tid, sier han.

Les også: Knallresultater fra DnB

Enorme tap
Tapene på utlån var på 2,28 milliarder kroner i kvartalet, noe som var opp fra 725 millioner kroner i fjor. Det var likevel bedre enn analytikernes forventninger på 2,57 milliarder kroner. DnB Nor holder sin såkalte guiding på at de totale nedskrivningene vil bli på mellom åtte og ti milliarder for hele året.

- Vi guider ikke på spesifikke tap i Norge, sier finansdirektør Næss til NA24.

Hvis man legger 8-10 milliarder i tap til grunn kommer rundt 700-1.000 millioner fra shipping, 3-4 milliarder kommer fra deres satsning i det deleide DnB Nord, 3-5 milliarder fra bedrifts- og personkundemarkedet. DnB Nord har investert i blant annet den danske eiendomssektoren og i Baltikum.

Nye anslag kommer i første kvartal 2010, da man trenger fjerde kvartal i tallmateriale før en ny prognose kan fremlegges.

Les også: Fikk solgt bankaksjene

Droppe emisjonen
En analytiker spurte torsdag Rune Bjerke om det kunne være aktuelt å droppe emisjonen som er planlagt i desember siden selskapet er i mer smult farvann om dagen.

- Nei, det er ikke aktuelt. Verdien i emisjonen handler om rydde usikkerhet av veien, og sende et signal at vi er her når kundene ønsker å vokse, svarte Bjerke.

Han la også til at det var betydelig lettere og bedre å være konsernsjef i DnB Nor i dag enn for bare to måneder siden sett i lys av kapitalsituasjonen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag