*Nettavisen* Økonomi.

Har solgt til utlandet for 70 milliarder

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Stein Erik Hagens lommebok fylles opp av utlendinger.

27.01.11 14:24

Stein Erik Hagen har hatt en finger med i spillet i mange utenlandssalg, enten på vegne av seg selv eller på vegne av selskaper han har aksjer i.

Summert opp har investoren vært med på å selge selskaper ut av Norge for vel 70 milliarder kroner.

Først solgte Hagen 30 prosent av matvarekjeden Rimi til svenske Ica i 1992 for 500 millioner kroner.

Så etter å ha fusjonert med ICA ble halvparten solgt til nederlandske Royal Ahold i 1999. Hagen-familien fikk da utbetalt 2,2 milliarder kroner i kontanter.

Hagen solgte videre i 2004 resten, en eierandel på 20 prosent, for rundt 7 milliarder kroner til Ica og Royal Ahold.

Mesteparten av disse pengene ble så investert i børsnoterte Orkla.

Medier og bryggerier
I 2004 var Hagen den største private aksjonæren da Orkla bestemte seg for å selge sin andel i Carlsberg Breweries, hvor drikkevaredivisjonen i Ringnes var samlet under. Orkla innkasserte 17,5 milliarder kroner på handelen.

Den gang beskrev Hagen beslutningen om å selge andelen i Carlsberg Breweries som «tragisk for både Orkla og Norge», ifølge NTB.

Så i 2006 solgte han Orkla Media til britiske Mecom. I forbindelse med salget var det mye rabalder da både ansatteorganisasjonene og en rekke redaktører kjempet hardt mot å få Mecom som eier.

Det hele endte med salg der et flertall på fem styremedlemmer avgjorde salget. Styreleder Stein Erik Hagen var en del av dette flertallet. Salgssummen endte på 7,5 milliarder kroner.

I 2008 solgte Hagen Steen & Strøm til franske Kleppier og nederlandske ABP for totalt 21,9 milliarder kroner.

Varslet salg
Etter en svak børsutvikling de siste årene, blant annet grunnet finanskrisen, utnevnte Orklas styre Bjørn M. Wiggen (50), som ledet Sapa, som konsernsjef etter Dag J. Opedal i september i fjor.

Wiggen var en av dem som kom frem i bildet da Orkla solgte ut sin mediavirksomhet, Orkla Media til britiske David Mongomery. Han ledet også operasjonen en periode i Norge. Innsettelsen av han i sjefstolen i Orkla ble tolket som at Stein Erik Hagen ønsker å selge ut ytterligere delere av selskapet, noe også selskapet har bekreftet.

Nå har Hagen altså også solgt divisjonene Elkem Silicon Materials, Elkem Foundry Products, Elkem Carbon og Elkem Solar for 12,5 milliarder kroner til kinesiske China National Bluestar Group Co. Ltd. (Bluestar).

Styreleder Hagen og hans kone Mille Marie Treschow eier samlet nær 25 prosent av aksjene i Elkem, noe som gir en gevinst på salget på i overkant av tre milliarder kroner.

Les mer: Selger Elkem til Kina

- Litt vemodig
- Dette er litt vemodig. Det viktige nå er at de nye eierne trygger arbeidsplassene. Jeg håper og tror de har langsiktige industrielle ambisjoner med dette kjøpet, sier lederen for næringskomiteen på Stortinget, Terje Aasland (Ap), til Nettavisen.

Han sier han skulle ønske at norsk kapital var mer aktive når store norske og strategisk viktige industribedrifter selges.

- Men jeg har ikke noe fasitsvar på hvordan vi kan stimulere norsk kapital konkret. Kanskje kan det være gjennom at staten er en mer dynamisk eier, sier han.

Flere salg på trappene
Så langt har Hagen vært med på å selge selskaper og industri til utlandet for over 70 milliarder kroner. Foruten salgene til utlandet har Orkla også solgt flere selskap til norske aktører, som Orkla Finans og Borregaard.

Men det stopper nødvendigvis ikke der.

Det har nemlig også i lengre tid vært spekulert i at Orkla også vil selge seg ut av den norske solkjempen Renewable Energy Corporation (REC), hvor Orkla eier vel 40 prosent av aksjene.

Hagen selv har tidligere signalisert at det på sikt kan bli aktuelt å selge eierandelen.

Børsfall
De siste tre årene er Orkla-aksjen ned vel 34,5 prosent, samtidig som hovedindeksen befinner seg omtrent på samme nivå nå som i samme periode i 2008. Siste fem år har Orkla-aksjen steget med vel 8 prosent.

Tirsdag formiddag faller Orkla 1,3 prosent til 56,65 kroner på Oslo Børs.

Her kan du følge Orkla på Oslo børs

Foreslår nytt oljefond
Den 5. januar skrev bloggeren Ole Eikeland at Jens Stoltenberg må våkne opp og åpne for at deler av oljeformuen kan brukes til aktivt eierskap, og som må kunne investere i ut- og innland, enten på egenhånd eller sammen med andre private eller statlige interesser.

Eikeland ønsker seg et fond som blir styrt av et profesjonelt styre «akkurat slik som Oljefondet. Da slipper man innblanding fra politikere eller byråkrater slik det virker som man fikk nå sist da staten investerte hos Røkke og Aker Solutions.»

Les bloggen til Ole Eikeland: Vi trenger aktive oljepenger

Etter salget av Elkem foreslår LO at det bør opprettes et statlig eierkapitalfond.

- I et innspill til den nye eierskapsmeldingen gjentar vi forslaget fra det tidligere eierskapsutvalget om å opprette et statlig eierkapitalfond som sammen med private norske, og også i mange tilfeller utenlandske investorer, kan bidra til å videreutvikle nye gode ideer og prosjekter i Norge, eller sikre norsk forankring ved salg av viktige strategiske bedrifter, sier LO-leder Roar Flåthen i en melding.

Han mener salget blir en prøvestein på hvordan kinesiske investorer vil opptre i Norge, både når det gjelder å ha aktivitet her i landet, forholde seg til norsk samarbeidskultur og utvikle relasjonene mellom Norge og Kina.

LO-lederen ønsker en debatt om norsk eierskap.

- Salget av Elkem bekrefter LOs bekymring for at det norske private kapitalmarkedet er for svakt for å sikre norsk eierskap når viktige virksomheter er til salgs. Ofte er det slik ved større salg at det ikke er noe alternativ til utenlandsk kapital, sier han.

Også Industri Energi melder at de ønsker seg et statlig fond.

- Salget av Elkem underbygger at vi trenger et mer aktivt statlig eierskap som kan gå inn med kapital og sikre nasjonalt eierskap i så strategisk viktig selskaper, sier Frode Alfheim, nestleder i Industri Energi.

- Nasjonalt eierskap sikrer hovedkontor i Norge, kompetanse- og teknologiutvikling her hjemme, rekruttering av arbeidskraft og industrielle ringvirkninger. Det er ofte slik at nyinvesteringer foretas nær der beslutningstakerne i selskapet har sin tilhørighet, sier Alfheim.

Folketrygdfondet er for øvrig nest største aksjonær i Orkla med en eierandel på over ti prosent.

Les også Gunnar Stavrums kommentar: Selger alt til utlandet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.