NA24.no

Har steget 450 millioner i verdi

Foto: Reuters/Scanpix
Sist oppdatert:
Ståle Solbakkens gyldne spark.

Ståle Solbakkens FC København (FCK) banket tirsdag greske Panathinaikos 3-1, endte på andreplass i gruppe D og er klare for åttedelsfinale i Champions League.

Det betyr at de minst er sikret to kamper til i den gjeve turneringen, noe som er ekstremt godt nytt for selskapet som eier fotballklubben.

Allerede rett etter at seieren var klar sendte børsnoterte Parken Sport & Entertainment ut en pressemelding der det kommer frem at de oppjusterer forventningene til neste regnskap med 25 millioner kroner. Dette kommer i tillegg til tidligere forventede inntekter fra turneringen på i størrelsesorden 100 millioner kroner.

I tillegg til prispengene får klubben også andre millioninntekter fra turneringen.

Og nå forventer Parken at de vil ende opp med et overskudd på 60 millioner kroner i 2010, ifølge Ritzau.

Det er en ekstrem forvandling fra hvordan ståa var for fire måneder siden. Da ventet nemlig selskapet at de ville gå med et regnskapsmessig underskudd på 100 millioner kroner. Mye av forbedringen kan dermed tilskrives nordmannens herjinger i Europa.

Børsrusa
Og det vet investorene å sette pris på.

Da klubben slo Rosenborg ut av Champions League-kvalifiseringen i slutten av august hadde Parken Sport & Entertainment en markedsverdi på vel 810 millioner kroner.

Onsdag morgen handles aksjen til 128 kroner, noe som gir en markedsverdi på 1,26 milliarder kroner.

Dermed har selskapet steget med over 450 millioner kroner på bare noen få måneder.

De tre siste månedene er aksjekursen opp over 56 prosent, og etter å ha startet elendig er aksjen nå tilbake på samme nivå som den var ved årets inngang.

Her kan du følge aksjen på børsen

Gjeldsoffer
Tross prispengene er det imidlertid mye som tyder på at Ståle Solbakken ikke kan gå amok i spillermarkedet gjennom dyre forsterkninger.

- Alle inntektene med unntak av spillerbonusene vil gå til Nordea, sa analytiker Steven Brooker hos SEB Enskilda til NA24, da FCK hadde tatt skalpen til Rosenborg.

Årsaken er at underholdningsselskapet som eier fotballklubben har befunnet seg i en økonomisk krise.

For å få Nordea til å signere en omfattende bankavtale, måtte Parken ved starten av året utføre en emisjon. I tillegg satte banken en rekke krav til hva som skal skje ved nedsalg og ekstraordinære inntekter - som penger fra Champions League.

I praksis betyr det at pengene klubben tjener, går rett til å betjene selskapets gjeld.

Mest verdt i verden
Selv om FC København er en veldig stor fotballklubb i nordisk målestokk, utgjør den bare en del av Parken.

Derimot har det vist seg at fotballklubbens sportslige resultater har hatt en veldig stor påvirkning på selskapets aksjekurs og volum.

Børsrusede dansker sendte i månedene etter at FCK slo Manchester United i Champions League i 2006 Parkens aksjekurs så høyt, at danskenes stolthet var den mest verdifulle av verdens børsnoterte fotballklubber.

Som illustrasjon var den samlede verdien til børsnoterte storklubber som AS Roma, Tottenham Hotspur, Newcastle United, Galatasaray og Borussia Dortmund omtrent den samme som Parkens.

Mulig gulltrekning
Spørsmålet er om børsrusede dansker igjen skal få muligheten til å sende FCK i verditoppen. For avanserer FCK videre i turneringen begynner det virkelig å smake økonomisk fugl.

Klubbene som deltar i turneringen får betalt prispenger ut fra hvordan de har gjort det i løpet av turneringen. Prispengene vurderes etter at turneringen er ferdigspilt og det er flere forskjellige kriterier som spiller inn.

For å ha nådd 1/8-delsfinalen får klubben altså tre millioner euro. Kvartfinalelagene får så ytterligere 3,3 millioner euro, så 4,2 millioner euro for å nå semifinalen. Vinnerlaget på Wembley mottar hele 9 millioner euro, mens tapende finalist blir belønnet med 5,6 millioner euro.

Men i tillegg til de rene prispengene gir avansementer i turneringen også store ekstrainntekter.

Og skulle FCK stå for tidenes bombe snakker man om enorme summer.

Professor Simon Chadwick, leder av Centre of International Business of Sport i Coventry, anslo at seieren i finalen i Moskva for to år siden var verdt hele 833 millioner kroner alene. I 2007 anslo han at vinneren av finalen mellom Liverpool og AC Milan kom til å tjene vel 657 millioner på seieren. Nå har ikke FCK samme kommersielle status som noen av disse lagene, men at det vil dryppe mye på FCK om de når veldig langt er det ingen tvil om.

Men for at FCK i det hele tatt skal nå kvartfinalen tror Ståle Solbakken at de må ha litt flaks med trekningen.

- Hvis vi skal gå videre, skal vi nok unngå Real Madrid og de tre store engelske lagene (Manchester United, Chelsea og Arsenal). Hvis Tottenham, Schalke eller Donetsk kommer opp av bollen, skal det bli en tett og jevn kamp, sier Solbakken, som vet at hans mannskap uansett vil gjøre det vrient for motstanderen.

Les mer: Spillerne uenige med Ståle

I likhet med Solbakken er det nok også en god del investorer som krysser fingrene før trekningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere