NA24.no

Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas, styreleder i Chandra og administrerende direktør i Uninor Stein Erik Vellan Under lanseringen av Uninor i India
Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas, styreleder i Chandra og administrerende direktør i Uninor Stein Erik Vellan Under lanseringen av Uninor i India (Telenor)

Har stor tro på Telenors kriseland

Både bedrifter og konsumenter vil tjene på grepene som gjøres, mener indisk teleanalytiker.

India ruster seg for bedre og mer effektive teletjenester.

Torsdag skal den nye nasjonale telekom-planen godkjennes. Målet er at landet skal få mer robuste og stabile teletjenester.

- Fremtidsrettet
Med det nye lisensregimet, har myndighetene blitt mer fremtidsrettet, mener telekomanalytiker Katyayan Gupta i analyseselskpaet Forrester.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

- Det nye telekom-regimet sikrer at en operatør kan kjøpe seg en lisens, og rulle ut sine tjenester hvor som helst i landet, sier Gupta.

Men nå må operatørene i tillegg betale for frekvenser. Tidligere fikk man lisenser med frekvenser på kjøpet.

Står friere
En annen viktig endring er, ifølge Gupta, at operatørene nå står fritt til å velge hvilken teknologi og tjeneste de ønsker å bruke i en gitt frekvens, mens dette tidligere ble regulert av myndighetene.

Økt frihet for operatørene innebærer også at de kan videreselge sine lisenser. Generelt vil økningen i båndbredden fra 512 kilobit per sekund til 2 megabit per sekund fra 2015, gi bedriftene raskere tilgang til data og dermed en økning i produktiviteten, tror Gupta.

Også IP-telefoni (telefoni ved hjelp av interenett) får et løft.

- Regjeringen vil nå tillate IP-samtaler mellom PC-er i India, og mellom en PC i India og en fast- eller en mobiltelefon i utlandet.

Telenor mistet lisenser
Indiske myndihgeter fratok Telenor-selskapet Uninor 22 mobillisenser med begrunnelse i underprising og fusk ved tildelingen av lisensene.

Etter først å ha skrevet ned 4,2 milliarder i februar tok selskapet ytterligere affære i april, da de skrev ned verdiene til null.

- Forsiktighetsprinsippet gjør at Telenor ASA har besluttet å skrive ned gjenværende immaterielle eiendeler og anleggsmidler i India med 3,9 milliarder kroner (2,6 milliarder kroner etter minoritetsinteresser), meldte selskapet.

Dermed er hele India-investeringen nå nedskrevet.

Saksøker partner
I februar meldte Telenor at de krever 8,9 milliarder kroner i erstatning, da de holder sin partner Unitech ansvarlig for tap av lisenser og forbereder en ny fremtid i India.

Denne summen er identisk med pengene Telenor har investert i sine 67,25 prosent i Uninor. Selskapet har også garantert for lån på 8,1 milliarder kroner, som de også krever at bortfaller.

I aksjonæravtalen mellom partnerne har Unitech Ltd. gitt ugjenkallelige og ubetingede løfter om at Telenor skal holdes skadesløs hvis garantiene brytes.

Telenor mener at partnerskapet med Unitech ikke har en fremtid og selskapet har derfor tidligere varslet at de vil starte arbeidet med å finne en ny lokal samarbeidspartner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere