Har store forhåpninger til Frøy-området

Det norske oljeselskap har i dag innlevert PUD’en for Frøy og ser milliardpotensial.

31.03.08 15:59

Det norske oljeselskap ASA (DETNOR) har mandag innlevert planen for utbygging og drift for Frøyfeltet. Selskapet håper gjenåpningen av Frøy-feltet kan bli starten på en større utbygging av området.

NA24 - din næringslivsavis

Dette er første gang Det norske leverer inn en PUD som operatør og ambisjonen er store for Frøy-området hvor selskapet har en eierandel på 50 prosent. I første gang er det snakk om gjenåpning av feltet som ble stengt i 2001 av Elf.

Vil ikke være med
Dagens PUD-innlevering er imidlertid ikke helt normal, da partner og eier av de resterende 50 prosentene i lisensen, Premier Oil Norge, ikke har sluttet seg til planen.

Dette er meget uvanlig og Det norske-sjef Erik Haugane sier til dn.no at han ikek har hørt om lignende tilfeller før.

Et nav
Det norske vil bygge ut Frøy med en innleid oppjekkbare plattform med både bore- og produksjonstustyr. I første omgang er det snakk om en produksjonsperiode på seks år, hvor selskapene håper å få ut 50 millioner fat olje.

Gassen i feltet skal pumpes tilbake og brukes til å øke trykket og derved produksjonen fra reservoaret. Oljen fra feltet skal fraktes med skytteltanker til markedet.

Planene er imidlertid større enn som så.

- Det norske vil utvikle dette området videre, og benytte Frøyplattformen som et nav i en slik utvikling. Plattformen vil være tilrettelagt for å kunne motta produksjon fra andre felt, skriver Det norske i en pressemelding.

Milliarder i oppside
I utgangspunktet har Det norske regnet seg frem til en nåverdi på 5 milliarder kroner før skatt basert på et avkastningskrav på 7 prosent og dagens oljepriskurve. Investeringen er estimert til omkring 3 milliarder kroner.

- Det norske tror det blir en betraktelig lengre produksjonstid enn de seks årene som er utgangspunktet. Dersom en områdeløsning blir realisert i løpet av Frøys levetid, er forventet nåverdi på over 16 milliarder kroner, skriver selskapet.

Frøyfeltet er i et område med flere mindre oljefunn som ikke er besluttet utbygget. Det er også et godt letepotensiale i området ifølge selskapet, og det vil bli boret flere letebrønner i nærliggende lisenser de neste årene.

Det norske er selv operatør for tre lisenser i dette området, og er partner i ytterligere to lisenser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag