NA24.no

Staten gikk inn på eiersiden i Aker Kværner, sammen med Aker ASA, Investor AB og Saab AB, opplyste næringsminister Dag Terje Andersen (th) på en pressekonferanse. Fra venstre Kjell Inge Røkke og Leif Arne Langøy.
Staten gikk inn på eiersiden i Aker Kværner, sammen med Aker ASA, Investor AB og Saab AB, opplyste næringsminister Dag Terje Andersen (th) på en pressekonferanse. Fra venstre Kjell Inge Røkke og Leif Arne Langøy. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Har tapt 1,9 milliarder på Røkke-kjøpet

Sist oppdatert:
Et salg redder ikke skattepengene.

Staten inngikk i juni 2007 avtale om å kjøpe 30 prosent av aksjene i Aker Holding AS, til en pris tilsvarende 145,60 kr per Aker Solutions-aksje, pluss renter frem til overtakelsestidspunktet. Totalt ble det cirka 4,8 milliarder kroner. 

Siden den gang har Kværner blitt fusjonert ut, og Aker Kværner Holding eier nå litt over 40 prosent i begge selskapene. 

Milliardtap
Denne investeringen har så langt endt opp som et tapssluk for skattebetalerne. Verdiene nå er på cirka 2,9 milliarder kroner, altså et tap på vel 1,9 milliarder kroner. Det har blitt betalt ut utbytte på vel 700 millioner kroner i denne perioden, men heller ikke det er en spesiell høy avkastning.

Denne rødgrønne investeringen, som var et eksempel på «aktiv næringspolitikk», angår også deg. Grunnen er at de tillitsvalgte da brukte fellesmidlene på å kjøpe fra Kjell Inge Røkke, som solgte seg kraftig ned i flere av selskapene sine.

Onsdag kom beskjeden om at Kværner er i spill, og det har blitt spekulert i at selskapet kan bli solgt til dobbelt av dagens kurs. Skulle det stemme og selskapet blir solgt vil statens tap allikevel være på mer enn 1,5 milliarder kroner.

- Sosialdemokrati på det dummeste
Da kjøpet ble inngått vekket det også umiddelbart reaksjoner. En av de som sa fra var sjeføkonom Harald Magnus Andreassen som stilte følgende spørsmål i sin NA24-blogg.

«Er det statens rolle i en markedsøkonomi å ta minoritetseierposter i bedrifter som opererer på helt ordinære markeder, i konkurranse med andre bedrifter? Er det riktig av staten å øke sin eksponering mot oljesektoren - attpåtil til pris som kan være stiv?»

«Sorry Jens, dette er norsk sosialdemokrati på det dummeste.»

Nå kan kursen stige igjen, og investeringen kan til slutt vise seg å bli god. Men det har ikke sett slik ut siden daværende næringsminister Dag Terje Andersen la pengene på bordet.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere