Gå til sidens hovedinnhold

Har tapt 190 millioner per hode

Regjeringens Røkke-kjøp koster skjorta.

Den rødgrønne regjeringen – med daværende næringsminister Dag Terje Andersen i spissen – kjøpte seg i 2007 opp i Aker-systemet. Det har vist seg å være en kostbar affære.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Den norske stat kjøpte seg da inn i Aker Holding, og har en eierandel på 30 prosent i holding-selskapet. Røkkes hjertebarn – Aker – eier 60 prosent, mens Wallenberg-familien også er inne med en mindre aksjepost.

Investerte 4,8 milliarder
Aker Holding eier igjen drøye 40 prosent av Aker Solutions (AKSO)– tidligere Aker Kværner. Dermed eier i praksis den norske staten 12 prosent av det om dagen utskjelte selskapet.

Mandag ble selskapet verdsatt til 10,1 milliarder kroner, etter å ha hatt en god dag på børsen. Aksjen klatret hele 5,41 prosent til 37,05 kroner.

Siden staten gikk inn i selskapet har aksjen stupt med vel 75 prosent på børsen. Næringsdepartmentet kjøpte i 2007 33,1 millioner aksjer til 145,6 kroner per aksje.

Totalt investerte regjeringen 4,8 milliarder kroner, men nå er ikke denne investeringen verdt mer enn i overkant av 1,2 milliarder kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tapt 75 prosent
Siden toppnoteringen på 190,75 kroner har aksjen falt over 80 prosent i verdi.

Til tross for oppgang mandag, har den siste uken vært stygg for selskapet, da den for en uke siden sto i 45,35 kroner.

Det vil med andre ord si at den norske stat har tapt 257 millioner kroner bare den siste uken.

Omstridt handel
Torsdag morgen ble det kjent at Aker selger eiendeler til Aker Solutions for rundt 2 milliarder kroner, som Aker Solutions finansierer ved å ta opp lån. Staten er tung medeier i Aker Solutions etter at staten kjøpte seg inn i daværende Aker Kværner i 2007.

De andre aksjonærene i Aker Solutions likte åpenbart ikke prisen som ble betalt og senket kursen. Den siste uken har Aker Solutions falt med over 19 prosent, mens Aker kun har falt med seks prosent.

Handelen er mildt sagt kontroversiell, og det er statens rolle som hever denne saken til det politiske plan fremfor bare å være en pengekrangel mellom finansfolk.

Søndag ettermiddag opplyste imidlertid Brustad at hun også vil gjennomføre en egen, uavhengig gransking. Det etter at hun allerede hadde oppnevnt en annen gransking, som skal ledes av Kristin Krohn Devold.

190 millioner per statsråd
På investeringen i AKSO har den norske regjeringen tapt nesten 190 millioner kroner per statsråd, siden de gikk inn i selskapet. Den siste uken har verdiene forvitret med 13 millioner kroner per hode i regjeringen. Det er 19 statsråder.

Nærings- og handelsdepartementet peker på at man er en langsiktig investor i Aker Solutions, og at man forventer kurssvingninger.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere er fastpris enn spot