Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Har tjent 1 milliard på andre lands gjeld

Sparebankforeningen, Arne Hyttnes
Sparebankforeningen, Arne Hyttnes Foto: Johannessen, Sara (Scanpix)
Sist oppdatert:
God nyhet til alle som har penger i banken

Bankenes sikringsfond ble opprettet ved lovendring 25. juni 2004. Denne har som oppgave å sikre sparepengene til alle nordmenn.

- Vi har ikke lagt frem regnskapet for i fjor enda, men vi er godt fornøyd med fjoråret til tross for krisen i Europa, sier investeringsdirektør Sigmund Frøyen til NA24.

Det har han all grunn til å være, da fondet i fjor tjente vel én milliard kroner.

- Porteføljen er i underkant av 23 milliarder kroner for tiden. Ved inngangen til 2011 var den cirka 22 milliarder kroner. Det var ingen sikringsfondsavgift fra bankene i fjor, sier Frøyen.

Dette er gode nyheter for alle nordmenn, da sikringsfondet i dag garanterer alle innskudd opptil to millioner kroner, inklusive opptjente renter, per bank.

Det er imidlertid ingen begreningsninger på antall banker. Dermed kan en person med seks millioner kroner være sikret å få pengene sine igjen selv om banken skulle gå over ende ved å plassere de i tre forskjellige banker.

Mest gjeld
Pengene som er ment å redde norske innskyrtere er både fordelt på statlig gjeld og aksjer.

- Vi har en investeringsstrategi som tilsier 75 prosent statsobligasjoner og 25 prosent aksjer. Begge aktivaklassene har en global innretning. Den aktivaklassen som gjorde det best i fjor var statsobligasjoner mens utviklingen for aksjer var ganske flat. Heldigivis hadde vi gode statsobligasjoner som gav en god avkastining, sier Frøyen.

Over lenger tid har problemene i eurosonen fått investorene til å sky obligasjoner fra land som Hellas, Portugal, Irland, Italia og Spania (PIIGS), noe som har medført at verdiene på disse har stupt. Sikringsfondet på sin side hadde en samlet porteføljevekst på over 4,5 prosent på det de beskriver som sikre investeringer.

- Vår portefølje av statsobligasjoner er veldig konservativ, men ikke så rigid at vi kun kan ha trippel-A.

Frankrike er et av landene hvor sikringsfondet har statsobligasjoner. Nylig kuttet ratingbyrået Standard & Poors den franske gjelden med ett hakk - fra toppnoteringen AAA. Denne nedgraderingen kom etter at USA ble senket fra tronen i fjor, og flere har spådd at ratingbyråene vil komme med nye kutt i fremtiden.

Hvilken påvirkning det kan ha på sikringsfondets verdier vil ikke Frøyen si noe om.

- Jeg kan ikke kommentere hvilken effekt nedgraderinger vil kunne få på vår portefølje, da det har med vår posisjonering å gjøre, sier han til NA24.

Får kjapt fatt i pengene
Dersom det skulle oppstå en så stor krise at sikringsfondets midler må redde innskytere i norske banker kan dette skje fort, mener investeringsdirektøren.

- Vi har kun likvide obligasjoner og aksjer i vår portefølje. Vi kan sånn sett realisere porteføljen i dag, om vi vil, og få inn pengene om tre dager uten at det vil gi oss unormale transaksjonskostnader, sier Frøyen.

Deler av investeringene foretar de selv.

- Vi har en blandet forvaltning bestående både av ekstern forvaltning og intern forvaltning. Alt gjøres diskresjonært, det vil si kun direkteinvesteringer og ingen fond, sier investeringsdirektøren.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!