*Nettavisen* Økonomi.

Har tjent 113 millioner på fire dager

Foto: Andrè Clark Utvik

Fantastisk uke for Trygve Hegnar.

20.11.09 09:02

Fredag kjøpte Trygve Hegnar 84.056.034 aksjer i Hurtigruten. DnB Nor Markets meglet posten til 3,05 kroner per aksje. Salget innebar at Hegnar betalte i overkant av 256 millioner kroner for 20 prosent av selskapet.

Kjøpet ble gjort gjennom selskapet Periscopus AS som Trygve Hegnar eier sammen med to av sine barn. Siden da har aksjen gått som en kule på Oslo Børs.

Nå handles Hurtigruten-aksjen til 4,40 kroner, noe som gir Hegnar en gevinst på 1,35 kroner per aksje. Dette tilsvarer utrolige 113,5 millioner kroner i gevinst på under en uke.

- Jeg tror generelt at aksjen har steget såpass mye den siste tiden som en følge av Hegnar-effekten. I det korte bildet har aksjen steget mye, fra den i sommer var priset til 1–2 kroner og frem til nå. Hegnar-effekten har kjørt kursen høyt den siste tiden og vi skal nå inn i en periode på året der det er mer stille, men på lang sikt stiller jeg meg positiv til selskapet, sier aksjemegler Rolf Otto Hansen hos Sparebank Nord-Norge Securities til NA24.

Han tror at selv om aksjen har gått til himmels de siste dagene er fremtiden fortsatt lys for selskapet.

- Slik jeg ser det er Hegnar en profesjonell industriell aktør som vil være med på å kunne bygge opp selskapet igjen, fra at det nesten lå nede med brukket rygg. I tillegg begynner vi nå å se effektene av selskapets omfattende kutt og restrukturering, samt at avtaler, som det selskapet nylig inngikk med National Geographic, vil gi verdifull markedsføring på sikt, sier Hansen.

Tidligere i uken ble det klart at rederiet innleder samarbeid med TV- og magasingiganten National Geographic.

Hegnar ble torsdag valgt som ny styreformann i Hurtigruten, etter han nå har blitt den største aksjonæren i selskapet. Avgjørelsen kom etter at valgkomiteens innstilling gikk for et lederskifte til Hegnar.

Bakgrunn i cruise
Hegnar er selvsagt mest kjent som mediemann, men et selskap som Hurtigruten er ikke helt nytt for ham.

Rundt 1980 gikk han inn som rådgiver for eierne i Kloster Cruise og kjøpte seg gradvis opp til å bli en betydelig aksjonær i rederiet, som etter hvert skiftet navn til NCL. Er periode ledet han også selskapet, med hovedbase i Miami.

Rederiet levde en turbulent tilværelse på Oslo Børs på 1990-tallet, men et bud fra malaysiske Star Cruises gjorde at Hegnar i 2000 kunne selge seg ut med solid gevinst.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thomas Mauch

Overskudd
Forrige uke kom Hurtigruten med resultat for tredje kvartal. Til tross for et vanskelig marked som har gitt lavere antall gjestedøgn og lavere pris, viser selskapet en solid fremgang.

Driftsinntektene til Hurtigruten Konsern endte på 992 millioner kroner, mot 991 millioner kroner i tredje kvartal i fjor.

Driftsresultatet før avskrivninger (EBITDA) ble 227 millioner kroner, mot 193 millioner kroner i samme kvartal i fjor. En økning på 34 millioner kroner som i hovedsak skyldes netto bidrag fra MS Nordnorge og lavere driftskostnader.

Resultat før skatt for videreført virksomhet endte på 116,9 millioner kroner, mot 41,9 millioner kroner i tredje kvartal året før.

Operasjon «Svart Belte»
Siden generalforsamlingen 15. mai 2008 har Hurtigruten ASA fulgt en omfattende plan for å effektivisere virksomheten, en operasjon kalt «Svart Belte».

I kvartalet har kostnadsreduksjonen kommer primært fra lavere mannskaps- og drivstoffkostnader. Drivstoffkostnadene er redusert med 42 millioner kroner i kvartalet som følge av både lavere oljepris og lavere volum.

Les mer: Millionoverskudd for Hurtigruten

Det er ennå ikke klart hva slags planer Hegnar har for sin investering. Så langt har han sagt lite eller ingenting om investeringen.

NA24 forsøkte å få tak i Hegnar forrige fredag, uten å lykkes. Han var heller ikke umiddelbart tilgjengelig for kommentar torsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.