NA24.no

Oversiktsfoto av Norske Skog Saugbruks i Halden.
Oversiktsfoto av Norske Skog Saugbruks i Halden. (Google Maps)

Har veddet 35 milliarder kroner på at Norske Skog går konkurs

Sist oppdatert:
Det er solgt misligholdsforsikring for i alt 35 milliarder kroner i Norske Skog. Selskapet har frist til fredag for å komme til enighet med kreditorene.

Mens Norske Skog forsøker å finne en bedre finansieringsløsning, har mange långivere, men trolig også spekulative investorer, satset penger på at selskapet skal gå under, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge datatjenesten DTCC er det solgt såkalte CDSer (Credit Default Swaps), kredittsikringsinstrumenter, for svimlende 4,4 milliarder dollar, tilsvarende 35 milliarder kroner i Norske Skog. Disse instrumentene er en forsikring mot kredittap, som flytter kredittrisikoen fra en investor til en annen.

Avisen understreker at dette er bruttotall, og omfatter alle de utestående 2.528 kontraktene. Justerer man for at en aktør, for eksempel en bank, står som utsteder av noen kontrakter og kjøper av andre, er nettotallet på 211 millioner dollar, eller rundt 1,7 milliarder kroner, ifølge avisen.

Hvem som har kjøpt eller solgt CDS-ene er hemmelig.

Lars P. S. Sperre (41) ble konstituert som ny konsernsjef i Norske Skog etter at Sven Ombudstvedt gikk av som konsernsjef i begynnelsen av mai 2017.

Norske Skog har lenge slitt i et fallende avispapirmarked og har dessuten stor gjeld etter mange oppkjøp. I mai hadde selskapet en rentebærende gjeld på 6,4 milliarder kroner. Fredag er satt som siste frist for å komme til enighet med kreditorene.

Norske Skog er verdens nest største produsent av avispapir og er verdens tredje største produsent av magasinpapir. Selskapet har hovedkontor i Norge og fabrikker i 14 land over hele verden og en produksjonskapasitet på cirka 6,5 millioner tonn papir i året. Kilde: Wikipedia.

Selskapet er blant de 60 største på Oslo Børs med en årlig omsetning på i overkant av 11 milliarder kroner.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere