Gå til sidens hovedinnhold

Harald Magnus Andreassen tror boligprisene kan falle opp til 40 prosent

- Det er all grunn til å være bekymret.

- Det er lett å argumentere for at boligprisene skal falle 30 til 40 prosent. Historisk sett er det normale ved slike boligprisfall et fall på 35 prosent, sier Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Sparebank1 Markets til
Nettavisen.

Tirsdag formiddagen legger Eiendom Norge frem boligpristall for november. Boligprisene har falt 4,5 prosent så langt i år, men i oktober steg boligprisene for første gang på seks måneder.

Les mer her: Boligprisene overrasker positivt

Langt unna

Andreassen, som flere år på rad er kåret til Norges beste makroanalytiker, tror imidlertid vi kan være langt unna bunnen fortsatt.

- Historien viser at hvis boligprisene først faller, så faller de mye og lenge. Vi kan stå foran et fall som varer i tre til fem år. Boligprisfall er ofte veldig langdryge, siden det tar tid for å få folk til å erkjenne at prisene har falt, sier Andreassen.

Les mer her: Boligmarkedet i Oslo: – Mer trøkk

Et fall på 40 prosent vil bety at boligprisene kommer tilbake til der de var for ti år siden.

- Liknende boligprisfall har vi sett mange ganger før, blant annet i USA under finanskrisen, sier han.

Tror det går greit

Sjeføkonomen understreker at hans hovedsyn er mindre nedslående enn dette.

Les også: Norges Bank: Høy gjeld gjør det finansielle systemet sårbart

- I utgangspunktet tror jeg ikke at det går så galt, men dette er et veldig viktig, mulig scenario. Det er all grunn til å bekymre seg for at det prisfallet vi har sett nå er starten på en betydelig priskorreksjon, sier han.

Han sier at det underliggende problemet i Norge er at det bygges for mange boliger til for høy pris.

Les også: Økonom advarer nordmenn om privatøkonomien deres

- Vi mener at tomteprisene vil kunne falle betraktelig og byggekostnadene kan også komme ned, noe som vil gjøre nye boliger billigere. Boligbyggere har i dag dessuten en superfortjeneste, som vi vet at historisk sett forsvinner når etterspørselen etter boliger faller, sier Andreassen.

Økonomiske forhold

Han ser dermed en fare for at boligbyggerne vil begynne å tilby boligene til en mye lavere pris enn det de gjør i dag. Dette nyboligmarkedet vil da trekke med seg den andre delen av boligmarkedet, bruktboligmarkedet.

Les også: Sjeføkonom i Eika-gruppen stusser over boligpristallene

- Det vil fjerne fundamentet for bruktboligmarkedet, sier han.

På toppen av dette kommer økonomiske forhold.

- Boligbyggingen er høyere enn før samtidig som økonomien og befolkningen ikke vokser så raskt som den har gjort. Kreditten er dessuten strammere, så det er vanskeligere å få boliglån, sier Andreassen.

Sjeføkonomen sier at det finnes en rekke eksempler på slike boligprisfall gjennom historien.

- Det har vært enorm boligbygging og folk har tatt opp mye gjeld. Slike boligprisfall har skjedd mange ganger før med de omstendighetene vi har nå, sier Andreassen.

Fem land i samme båt

Han viser til at fire andre land, Australia, New Zealand, Sverige og Canada, alle har vært gjennom likende syklus som Norge. Nå har disse fem landenes valutaer den siste tiden falt kraftig i verdi. Det er en følge av at internasjonale investorer er blitt bekymret for nettopp boligpriser og høy gjeld.

Les også: Boligfrykt gir svakeste krone siden finanskrisen

Les også: Kronekursen og oljeprisen har skilt lag

- Det er ingen tvil om at det er frykten for en boligprissmell som ligger bak kronesvekkelsen. Bilder ser veldig enkelt ut utenfra. De ser at vi er sårbare, sier han.

Han understreker igjen at han tror det fortsatt er mest sannsynlig at fallet blir en god del mindre.

- Det kan godt hende at vi klarer oss denne gangen også, men å utelukke et stort fall i boligprisene er helt uhistorisk, sier han.

DNB og Nordea: - Vi er nær bunnen

Økonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets er på sin side mye mer optimistisk.

- Vi venter at boligprisene vil falle seks prosent, ujustert, før det begynner å stige igjen. Vi ser at valutamarkedet er bekymret for at dette kan gå verre, og vi ser jo at det er en risiko, men vi tror ikke vi kommer dit, sier hun til Nettavisen.

Det samme sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets.

- Vi venter et par måneder til med nedgang før det flater ut. Vi har lave renter og bankene er villige til å låne ut penger, så vi tror ikke vi skal få et vedvarende boligprisfall, sier han til Nettavisen.

Samtidig vi han ikke utelukke at det kan gå verre.

- Dette kan selvfølgelig få en selvforsterkende effekt som gjør at boligprisfallet blir kraftigere enn som så. Men hvis man ser på de stedene hvor det har vært boligboble tidligere, så har det som regel vært en god grunn til det. Det klarer vi ikke å se i Norge. Boligprisoppgangen har vært drevet av lave renter og økende inntekter. Det er ingen boble, sier han.

Kommentarer til denne saken