Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg blir aldri en helt

Tidligere Terra-megler Harald Norberg om livet etter finansskandalen.

BYGDØY ALLÈ, OSLO (NA24): - Jeg blir aldri noen helt i det offentlige rom, men jeg tror det er viktig å sette ting i riktig perspektiv, sier tidligere Terra-megler Harald Norberg.

Utskjelt
På et seminar om gransking i regi av advokatfirmaet Haavind delte en av de mest utskjelte personene i norsk offentlighet de siste årene sine refleksjoner om perioden etter at bomben smalt i slutten av oktober for to år siden.

Norberg var en av de to Terra-meglerne som solgte investeringsprodukter fra Citigroup til en rekke norske kraftkommuner. Det endte med at kommunene tapte flere hundre millioner. I tilegg endte det med at meglerhuset de jobbet for gikk konkurs i november 2007. Da hadde Kredittilsynet varslet at de ville inndra konsesjonen til meglerfirmaet.

Ledelsen i Terra Securities gikk langt i å legge all skyld på meglerne Knut Anders Opstad og Harald Norberg, som de mente hadde unnlatt å fortelle kommunene om risikoen i investeringene. Ordførerne i Narvik, Rana, Hemnes og Hattfjelldal prøvde også å få tatt beslag i Opstad og Norbergs personlige eiendeler, men fikk ikke medhold.

- Vi ble ikke hørt
Han er meget kritisk til sin tidligere arbeidsgivers interngransking, som førte til konkursen i meglerfirmaet.

Interngranskingen påsto at det ikke var gitt tilstrekkelig informasjon til kommunene, mens Norberg på sin side sier at han ble skjøvet ut i kulden.

- Det har vært vanskelig å få vår versjon ut. Nå, to år etter, er tiden inne til å trekke noen konklusjoner, sier han.

Eks-megleren viser til at han hadde relasjoner til kommunene så langt tilbake som 1995, og hevder at de hadde gitt tilstrekkelig informasjon.

- Vi satt på informasjon som kunne dokumentere dette. Jeg ble ignorert, og det har vært en av de mest frustrerende opplevelser jeg har vært med på. De var ikke interessert i å høre vår forklaring, sier eks-megleren.

Føler seg frikjent
Terra-saken har i ettertid vært gjenstand for en hel rekke granskinger, og av de ni ulike granskingene som er nedsatt har Norberg vært i dialog med konkursboet etter Terra Securities, og Terra Gruppens kontrollkomitès egen gransking.

Norberg sier også at han tolker det som positivt at konkursboet har gitt ham beskjed om at de ikke ser noe grunnlag for å forfølge ham personlig.

Kontrollkomiteens rapport er hemmeligholdt, men Norberg trakk under tirsdagens foredrag frem flere av rapportens konklusjoner, som han mener viser et annet bilde av deres atferd ovenfor kommunene:

TEMA

KONKLUSJON

Korrupsjon

Intet straffbart funnet

Uetisk fortjeneste på megling

Ingen unike fortjenesteforhold. Innenfor bransjestandarder

Kommunenes klassifisering

Profesjonelle investorer

Utvist god forretningsskikk

God forretningsskikk overfor profesjonelle investorer

Risikopoengtering overfor kommunene

Gjennom all kontakt gjennom år = tilfredsstillende risikopoengtering

Saksøkte Citigroup
I august ble det klart at Terra Securities konkursbo og de syv kommunene, Bremanger, Hattfjelldal, Hemnes, Kvinesdal, Narvik, Rana og Vik saksøker det amerikanske finanskonsernet Citigroup for mer enn 200 millioner dollar etter den såkalte «Terra-skandalen».

Når denne saken kommer opp er fremdeles ukart. For tiden driver partene med prosess-skriv før retten skal ta stilling til om saken slippes til i New York, noe Citigroup hevder at den ikke gjør.

Les mer: Krever Terra-søksmål avvist

Zombie
På det personlige plan takker Norberg sine nærmeste for at han har kommet seg gjennom den turbulente tiden.

- Jeg gikk rett inn i en zombietilværelse, og ble mindre og mindre for hver dag. Jeg har heldigvis noen veldig gode venner, som skilte mellom mennesket og megleren. I tillegg har jeg en fantastisk familie, sier Norberg.

Kommentarer til denne saken