NA24.no

Harald vil bygge «UFO» til 400 millioner

Foto: Knut Inge Blix Furuseth
Sist oppdatert:

Harald Fagervold er 1. nestleder i Pensjonistpartiet. Han går nå svanger med noen store planer for ny skole i Rissa ved Trondheim.

I 1960 ble både ungdomsskolen og svømmehallen i Rissa bygget.

- Begge disse byggene er utdatert og drives på dispensasjon, sier Fagervold til Nettavisen NA24.

Gigantisk ufo
Hans løsning er å bygge en gigantisk bygning midt i byen. Han ønsker å lage en kombinasjon av svømmehall, kulturhus, skole og parkeringshus i samme bygg.

Og det skal ikke mangle på sjarmen. Den kombinerte skolen skal nemlig være sirkelformet og ha en diameter på 70 meter. På toppen av det hele vil det være en glasskuppel som slipper inn lys, og ettersom parkeringshuset skal ligge under bakken blir også jordvarmen godt utnyttet.

Rissa kommune har lenge slitt med mye gjeld. Fagervold mener derfor at bygget må reises av private investorer.

- Ved et samarbeid mellom det private og offentlige vil dette la seg gjøre, sier han.

Det er også økonomiske grunner til at han ønsker å skape et kombinert bygg. Han mener det er billigere å bygge et stort bygg i stedet for å bygge fire enkeltstående.

På grunn av den store gjelden til kommunen ønsker ikke Fagervold at Rissa skal binde seg til kapital. Derfor bør kommunen være leietaker av bygget.

- Alt dette vil koste cirka 400 millioner kroner har utbygger kommet frem til. Kommunen skal være leietaker, byggeren eier og driver det i 20 år. Etterpå er det kommunens eiendom, forteller Fagervold.

Bygget skal være energiøkonomisk i tillegg. Siden det er tre etasjer oppå hverandre vil de ifølge Fagervold kunne spare mye på oppvarming av bygget og bassenget.

Får støtte
Ufobygget vil nok skille seg ganske mye ut fra resten av Rissa.

- Parkeringsplassen vil være under bakken på bygget. Så kommer svømmehallen over parkeringsplassen. Over der igjen kommer skolen, som en bløtkake, stykkene er klasserom. I midten av bløtekaka kommer kulturhuset, med kuppel over, sier Fagervold.

Fagervold er spent på om kommunepolitikerne er åpne for hans spreke forslag. Til nå har han fått støtte fra hans eget parti og han kan fortelle at han har vært i kontakt med flere byggere som er interesserte i ideen.

Han har imidlertid fått en konkret tilbakemelding på forslaget, og det er at alle skolebygg må være firkantet.

- Dette kan bli et skikkelig signalbygg for kommunen og dersom det kreves er det heller ikke noe i veien for at det kan være firkantet. Men utbygger har sagt at det heller ikke vil være noe problematisk å lage den rund.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere