*Nettavisen* Økonomi.

Harald Zwart i ellevill krangel med lokalpolitikere

GÅR KREATIVT TIL VERKS: Stjerneregissør Harald Zwart henger ut motstandere i en liten eventyrfilm og den omstridte utbyggingen i Husebukta på Hankø. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Harselerer med Hankø-utbyggere i eventyrfilm.

14.07.16 15:49

Det er langt fra bare idyll i ferieparadiset Husebukta på Hankø. En betent strid om bygging av et førtitalls sjøhytter i strandsonen er i ferd med å blusse opp igjen.

Filmregissør Harald Zwart har sommerhus på øya, hvor også kronprinsesse Märtha og Ari Behn har sitt landsted.

Nå har han laget eventyrfilm om strand-striden. Der blir ordføreren og utbyggeren karikert som henholdsvis «konge» og «hertug».

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060.

Kampen mot utbyggingen har i stor grad vært frontet av Zwart, og han er ikke nådig når han skal fremstille saken i filmen han har valgt å kalle «Kong Jon-Ivar og De Gode Hjelperne».

– Jeg tror folk flest forstår at jeg ikke er en tulling, slik enkelte i kommunen forsøker å fremstille meg, og at filmen dessverre ikke er en eventyrfortelling. Den er heller et bilde på at noe er veldig galt i Fredrikstad og at samfunnsansvaret faktisk må fremmes av borgerne sammen med kommunerevisjonen, sier Harald Zwart til Nettavisen.

SE FILMEN: (Artikkelen fortsetter under)

HTML EMBED
embedNAvideo("GGaLys3rFNXOszpgIOZlDA", false)


Saken har versert i kommunen og rettsapparatet siden midten av 00-tallet. Utbygger er eiendomsutvikler Henning Forsberg. Han driver Hankø Fjordhotell.

Les også: Seier for Hankø-kjendisene

Forsberg har tidligere argumentert for det som skal bli utleiehytter er en forutsetning for at hotellet skulle kunne henge med i konkurransen i SPA-markedet.

– Jeg ler av det

En av dem som får gjennomgå i kampanjefilmen er Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap).

– Jeg synes Harald Zwart er en god eventyrforteller, og denne gangen når han nye høyder. Sånn sett er dette et morsomt partsinnlegg fra Hankøs strandadel, sier Nygård til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

OMSTRIDT: Slik skal utleiehyttene se ut i Husebukta.

Ordføreren understreker at filmen ikke vil forandre den videre behandlingen av saken om utbyggingen.

– Dette er egentlig bare en forlengelse av morsomme og mindre morsomme filmsnutter Zwart har laget opp igjennom årene. Det er ikke noe nytt i dette, og jeg må bare le.

Rådmannen er også hengt ut i den drøyt 10 minutter lange YouTube-videoen.

– Når pengesekken til Zwart nå er tung nok, kan det være lett å synke dypt i gjørma i Husebukta, sier Ole Petter Finnes til Nettavisen.

Lavmål fra Zwart

Tidligere teknisk sjef i kommunen, nå konsulent, Roy Jakobsen er også en av karakterene i Zwart-filmen. Han har ingen anmerkninger ut over at han ikke har personlige relasjoner til utbygger, Henning Forsberg.

– Det som omtales rundt min person har ikke noe med Husebuktasaken å gjøre, sier han.

Hardest rammet av filmen er utbygger Henning Forsberg og styreformann Rasmus Os Hankø Utvikling.

Forsberg vil ikke kommentere saken, og henviser til Os.

– Det er trist å konstatere at Harald Zwart lever i sin helt spesielle eventyrverden. Vi har imidlertid ikke behov for å bruke mer tid og krefter på mannen som har motarbeidet destinasjonsutviklingen i mer enn ett tiår, men som har tapt i alle instanser, inkludert to runder i rettsvesenet, skriver Os i en tekstmelding og fortsetter:

– Harald Zwart ønsker tydeligvis å fortsette å bruke mye krefter på å lage dårlig stemning rundt sitt feriested på Hankø, men det ønsker altså ikke vi å bidra ytterligere til.

Os forteller også at de gjennomfører, det han kaller for «unikt prosjekt», på en forsvarlig måte.

(Artikkelen fortsetter under)

Klikk på bildet for å forstørre.

ET EVENTYR: Utbygger Henning Forsberg, ordfører Jon-Ivar Nygård, rådmann Ole Petter Finnes og advokat Rasmus Os, slik regissør Harald Zwart ser dem.

– Vi ønsker ikke å bruke nevneverdig mer tid på Harald Zwart, og det bør strengt tatt ikke media heller i denne saken. Han har motarbeidet et demokratisk vedtatt prosjekt i mer enn ett tiår, men har tapt i alle instanser, inkludert i rettsvesenet, skriver Os.

– Lei råtten behandling

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behns landsted, Bloksberg, er altså nærmeste nabo til det omstridte prosjektet. Paret er nær venn av filmregissøren.

Harald Zwart forteller at det er en enkel grunn til at han har fulgt denne saken, og det er ikke fordi han er berørt av utbyggingen, hevder han.

– Jeg vil ikke engang se den, men jeg er lei av en råtten behandling av viktige vedtak, varslere og maktmisbruk i en vanstyrt Fredrikstad kommune. Når vi påpeker feil som endog er bekreftet av kommunerevisjonen, er det nærmest uvirkelig å oppleve at man blir latterliggjort i tilsvar, sier Zwart.

Aksjonsgruppen har gjennom mange års arbeid, årvåkent og engasjert, oppnådd resultater, forteller Zwart.

Har bremset utbygging

Han viser til at Hankø Brygge ikke er bygget, selv flere år etter første publisering av prosjektet.

– Vi oppnådde at reguleringsplanen ble endret i 2005 og fikk inn seksjoneringsforbudet. Ingen ting er bygget fordi de lovmessige forutsetningene for det ikke har vært til stede, sier regissøren.

Zwart har tidligere beskyldt statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) for kameraderi i en annen film om byggesaken på Hankø. Denne gang slipper han lettere unna.

– Sånn som jeg kjenner saken gir ikke denne filmen en riktig fremstilling. Jeg har vanskelig for å ta dette alvorlig, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag