*Nettavisen* Økonomi.

Hard landing for børsrakett

HARD LANDING: Børsraketten Next Biometrics stupte 20 prosent tirsdag.

HARD LANDING: Børsraketten Next Biometrics stupte 20 prosent tirsdag. Foto: Falch, Knut/Scanpix

Tungt Hydro-fall før tallslipp. DNO-opptur etter oljebetaling.

Tynget av fall for flere tungvektere endte Oslo Børs såvidt i rødt tirsdag.

Hovedindeksen falt knappe 0,1 prosent til 613,3 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 var ned 0,3 prosent.

I oljemarkedet steg prisen på nordsjøolje 0,1 dollar gjennom dagen, til 48,7 dollar per fat.

Blant de største selskapene var Statoil ned 1,2 prosent, noe som tynget det generelle markedet.

I tillegg ramlet Norsk 4 prosent før morgendagens kvartalstall og riggselskapet Seadrill falt 4,1 prosent.

Hard landing for børsrakett
Dagens taper ble aksjeraketten Next Biometrics.

Next, som tilbyr sensorer for fingeravtrykksautentisering, har denne uken gitt fra seg deler av oppturen på 254 prosent fra forrige uke.

Den voldsomme børsoppgangen startet etter at selskapet sikret finansiering gjennom en rettet emisjon mot investeringsselskapet Greenbridge Partners, eid av de prominente svenske investorene Melker Schörling og Ola Rollén.

På Stockholm-børsen har konkurrenten Fingerprint Cards vært en vinner i år med en oppgang på nærmere 900 prosent, og her hjemme har også det norske biometriselskapet Idex sett kursen stige kraftig.

Tirsdag var det imidlertid bråstopp for Next, som stupte 20 prosent. Også Idex fikk det tungt, med et fall på 13 prosent.

Den siste måneden er Next fortsatt opp 168 prosent.

DNO-oppgang
Aksjen til oljeselskapet DNO steg derimot med 3,8 prosent etter nye betalingertil oljeselskaper i den kurdiske regionen.

Genel Energy har sammen med partnerne på Taq Taq-feltet mottatt en brutto betaling på 30 millioner dollar fra kurdiske regionale myndigheter (KRG).

Betalingen er for olje eksportert gjennom den kurdiske regionen i rørledningen fra Irak til Tyrkia, opplyser selskapet i en børsmelding.

Andelen til Genel av betalingen er på 16,5 millioner dollar. I forrige uke meldte også Gulf Keystone, operatør av Shaikan-feltet i den kurdiske regionen om betaling fra KRG.

Genel er også partner med DNO på Tawke-feltet i den kurdiske regionen. Den første av det som av KRG er lovet å være regulære betalinger, ble betalt til partnerne på Tawke i september.

- Gitt at Shaikan-feltet og Taq Taq har fått tilsvarende betalinger som i september, så tror jeg vi har veldig god grunn til å vente at du får en oktober-betaling til Tawke og DNO som er tilsvarende det man så i september. Det var 30 millioner dollar for hele feltet, som blir rundt 21 millioner dollar netto til DNO, sier analytiker Henrik Madsen i Arctic Securities til Nettavisen Stocklink.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.