Hareide: – Vi gikk ikke fysisk løs på hverandre

– Vi la ikke opp til noen turbulent høst. Det valgte regjeringen å gjøre, med det framlegget de hadde til statsbudsjett, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi la ikke opp til noen turbulent høst. Det valgte regjeringen å gjøre, med det framlegget de hadde til statsbudsjett, sier KrF-leder Knut Arild Hareide. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Regjeringen la opp til en turbulent politisk høst med budsjettforslaget sitt, mener KrF-leder Knut Arild Hareide. Han håper Erna Solberg bruker jula til tenke seg om.

28.12.14 11:27

– Vi la ikke opp til noen turbulent høst. Det valgte regjeringen å gjøre, med det framlegget de hadde til statsbudsjett, sier Hareide til NTB.

Han er glad statsministeren før jul medga at høsten hadde vært turbulent.

– Dette er noe som både Erna (Solberg) og Siv (Jensen) bør tenke alvorlig på i jula. Budsjettet møtte motstand, ikke fordi Venstre og KrF var kritiske, men fordi det ikke traff strengene i det norske folk. Det er sentrum i norsk politikk som treffer de strengene, mener Hareide.

Han gir samtidig statsministeren honnør for å ha gitt Venstre og Krf gjennomslag, blant annet på miljø og sosiale saker.

Strategiske valg

Hareide mener signalet fra partiet er at det strategiske valget som ble tatt for halvannet år siden, var riktig. KrF har fått betydelig gjennomslag gjennom samarbeidet, ifølge Hareide. I partiet er det frykt for at lille KrF kan bli overkjørt som del av en regjering.

Det de rødgrønne hadde å tilby i 2013, var fortsatt tribuneplass, påpeker Hareide.

– De sa det kun var rødgrønt flertall som var deres alternativ. Jeg opplever at Jonas Gahr Støre tenker helt annerledes enn Jens Stoltenberg gjorde, sier Hareide om den nåværende og den tidligere Ap-lederen. Men han forter seg å påpeke at han ikke er klar til å ta debatten om hvordan partiet vil stille seg før stortingsvalget i 2017.

– Det kommer til å skje mye fram til vi tar våre strategiske valg, sier han.

Krisestemning

For KrF har asylbarn-saken og det første egne samarbeidsbudsjettet budt på harde tak i høst.

I midten av november været journalistene en svært laber stemning i KrF-korridoren på Stortinget. Kvelden før hadde Hareide forlatt budsjettforhandlingene uten ett ord til pressen.

Partilederen medgir at det kan bli sterke følelser i slike forhandlinger, men vrir seg i stolen når han får spørsmål om hva som kan utløse det.

– Vi er oppriktig engasjert. Men vi går i hvert fall ikke fysisk til verks på hverandre, sier han når han får tenkt seg om.

– Det er klart at det i den type forhandlinger kommer det noen harde retoriske angrep, fordi vi har forskjellig utgangspunkt.

Han understreker at det ikke var noe politisk skuespill som foregikk på Stortinget i høst. Kutt i barnetillegget for uføre opplevdes som en provokasjon, og Hareide sier at verken han eller Skei Grande la fingrene imellom da kampen sto om bistandsbudsjettet og hvor mange flyktninger Norge skal ta imot.

Anundsen imponerte

Tilliten til justisminister Anders Anundsen (Frp) ble satt på prøve da det viste seg at flere lengeværende asylbarn ble sendt ut av landet i løpet av året, til tross for løftet til sentrum om et mildere regime. Men Hareide hevder Anundsen imponerte i sluttfasen av forhandlingene om nye forskrifter, som kom på plass i desember.

– Han forsto at i denne saken har ikke Venstre og KrF så mye å gå på, sier Hareide.

Klimaforlik og skatt

Hareide ser for seg at Norges nye klimamål blir et viktig tema neste år, og han håper på et nytt, bredt forlik i Stortinget. Endringene i de økonomiske forutsetningen, med lavere oljepris og kronekurs, er det viktig «å ha et våkent øye på». KrF-lederen ser også for seg stor debatt om Norges framtidige skattepolitikk.

Hareide lover at partiet fortsatt vil kjempe for de svake gruppene, og ikke minst fortsette jobben med å styrke skolen, etter å ha fått gjennomslag for flere lærere i småskolen i høst.

– KrF trives med å ha reell innflytelse, konkluderer han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.