NA24.no

Harry-handler for 9 milliarder

Foto: SCANPIX
Sist oppdatert:
Nordmenn frykter ribbede grillmat-hyller.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Omsider presenterer Handels-og Servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) tallene for grensehandelen i 2006.

NA24 - din næringslivsavis

NA24 har tidligere skrevet om hvordan Statistisk sentralbyrå måtte forkaste sitt grensehandeltall på 10,2 milliarder kroner, etter å ha innrømmet å ha stilt spørsmål i undersøkelsen som kunne gjøre at hver enkelt inkluderte hva hele familien shoppet med seg på harrytur. SSB innrømmet ovenfor NA24 at 10,2 milliarder kroner derfor kunne være overdimensjonert. Finansdepartementet operer på sin side med grensehandeltall på rundt fem milliarder.

HSH, som utarbeider tallene fra svensk statistikk, kom likevel fram til et grensehandeltall ikke langt unna SSBs. 9 milliarder var også det tallet HSH kom frem til i 2004.

Olav Thons sjakktrekk
Deres tall viser at om lagt 70 prosent av grensehandelen er dagligvarer. 42 prosent av handelen foregår i Strømstadsområdet. Dette er likevel en markant nedgang siden 2004, noe HSH mener kommer Olav Thons nye kjøpesentra i Töckfors og Charlottenberg.

Det høye grensehandeltallet forklarer informasjonssjef Jarle Hammerstad på følgende måte:

- Det skyldes primært forskjeller i norsk og svensk avgiftspolitikk på nærings- og nytelsesmidler og forskjeller i norsk og svensk landbrukspolitikk, sier han.

Hammerstad vil på det sterkeste advare myndighetene mot å sette skru opp avgiftene på alkohol, sjokolade, sukkervarer og tobakk.

Frykter grillmat-nød
Likevel foreslo det finansdepartementutnevnte særavgiftsutvalget nylig å øke alkoholavgiften med 10 prosent.

- Juli er høysesong for grensehandelen i Sverige. Det som kan påvirke grensehandelen i sommer er at den norske kronen styrkes etter seneste renteheving og at markedsreguleringen synes å ha medført en mangel på norske kjøttvarer i grillsesongen, sier Hammerstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere