*Nettavisen* Økonomi.

Harry Potter hjalp ikke

Filmdistributør mistet en tredjedel av billettkronene i 2007.

25.07.08 16:22

Sandrew Mentronome Norge AS fikk redusert inntektene sine med 29 millioner i fjor. Filmdistributøren, som kanskje er mest kjent for å gi Norge Harry Potter på lerretet, fikk inn 66,1 millioner, mot 95,1 millioner i 2006.

NA24 Propaganda - landets største medienettsted

Resultatet før skatt ble redusert med nesten 70 prosent. Fra 9 millioner i 2006 til 2,9 millioner i 2007.

Få norske
- Vi har i året som er gått distribuert flere store filmer til det norske kino- og videomarkedet. Spesielt vil vi nevne filmer som «Harry Potter 5», «Oceans Thirteen», «300», «La vie en Rose» og «Switch» på kino markedet, skriver styret i sin beretning.

På video ønsker selskapet å nevne «Queen», «Goodbye Bafana», «Sønner» og «Contract», men det holdt ikke.

- Vi hadde få norske titler i 2007 og vi splittet inntektene med Warner Bros halvveis ut i året, forteller Frida Ohrvik, daglig leder i selskapet som forklaringen på nedgangen til NA24 Propaganda.

Hun er på ferie og har ikke oversikt over alle tallene.

- På DVD har selskapet hatt en stabil markedsandel på 5-6 prosent. De er nok langt større på kino, sier generalsekretær Roald Dye i Norsk Videogramforening.

Konkurrenten Scanbox som har 4 prosent av markedsandelen på DVD fikk også en nedtur i 2007.

Harry Potter på topp
Avdelingsdirektør Jørgen Stensland i Film&Kino forteller at Sandrew Metronome hadde 6 filmer på topp-30 for landets kinoer i 2006. Og det var en norsk film som tok den beste plasseringen med en 16. plass. «Gymnaslærer Pedersen» dro inn 13,7 millioner. Gymnaslæreren fikk også følge av en norsk tittel som også var distribuert av Sandrew Metronome på 17. plass. «Uro» ga 13,5 millioner i billettinntekter. Totalt dro selskapet inn 60 millioner på de filmene de klarte å plassere på topplisten.

Til sammenligning hadde selskapet en førsteplass i 2007 på den samme listen med magikeren Harry Potter, som fikk inn 46,2 millioner. Norske «Switch» havnet på 12. plass med 13,7 millioner. Og av filmene som var plassert på topp-30 listen fikk selskapet inn 110 millioner i billettkroner. Kinoene tar halvparten av inntektene.

- Med et sterkt 2007 på topplisten er jeg er litt forundret over nedgangen, sier Stensland.

Sandrew Metronome Norge fikk 1, millioner i tilskudd fra EU for distribusjon av europeiske filmer. I Norge bidro Film og Kino med 1,4. Filmdistributøren er et heleid datterselskap av Sandrew Metronome AB, Sverige som igjen er eid av Schibsted. Selskapet har datterselskaper i Sverige, Danmark og Finland. og samarbeider med filmgiganten Warner Bros om distribusjon av deres filmer på kino i Skandinavia og i Finland.

Selskapet har i Norge 25 ansatte. Og sjefen deres, Frida Ohrvik, fikk nesten 1,8 millioner i lønn i 2007.

Har du et medietips - kontakt NA24 Propaganda

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.