Harryhandel blir bare harry

Foto: Tale Gjøvik (1881 Grensehandel)

Grensehandelen kan bli dyrere.

29.10.10 11:55

Det svenske, kooperative selskapet Lantmännen vil øke prisene sine drastisk. Hvis prisøkningen kommer vil den være på mellom 10- og 15 prosent og tre i kraft allerede i november, skriver di.se.

Store på kyllingvarer
Lantmännen står bak en rekke varer som frekventerer norske handlekurver svært ofte. Blant annet en del frosne kylling- og kalkun produkter, i tillegg til frokostblandinger, kjøttpålegg og ost.

Dette vil uten tvil sette kjepper i hjulene for handelsindustrien på svensk side og handlekåte nordmenn på denne siden av grensen. For de grensenære fylkene i Sverige kunne ikke prisøkningen komme på et mindre gunstig tidspunkt. Rett før julehandelen.

- Prisøkningen gir oss en inntekstsøkning på 1,5 milliarder kroner. Og den finnes ikke noen annen måte å kompensere for høyere råvarepriser, sier Per Strömberg, administrerende direktør i Lantmännen, til di.se.

Utspillet fra Lantmännen legger opp til tøffe forhandlinger for partene i svensk dagligvarebransje.

Lantmännen leverte et overskudd på 659 millioner kroner i tredjekvartal, nesten 200 prosent bedre enn samme periode i 2009.

Alkoholen kan bli dyrere
I år kommer nordmenn til å bruke nærmere elleve milliarder kroner på svenskehandel.

Nå har imidlertid statsminister Reinfeldt varslet at de svenske alkoholavgiftene skal økes med hele 13 prosent. Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener dette er en gavepakke til norske politikere som nå kan redusere grensehandelen og sørge for at nordmenn handler på det norske, ikke det svenske monopolet.

Ifølge Statistisk Sentralbyrå (SSB) ble det i 2009 foretatt over 6,2 millioner handleturer over grensen.

I fjor fraktet Ola Nordmann med seg 20 millioner liter polvarer over grensen fra Sverige, en økning på mer enn 17 prosent. For den norske stat innebærer dette et avgiftstap på rundt en milliard bare i alkoholavgifter og moms.


Les flere sakere på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag