*Nettavisen* Økonomi.

Håver inn på kanonsommeren

Restauranter rundt om i Norge tjener godt når sola steker høyt oppe på himmelen. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

Restaurantbransjen kan juble over det fine sommerværet.

09.08.14 08:25

Restaurantbransjen er satt sammen av forskjellige kundegrupper og trafikk. For eksempel finnes det restauranter som lever av kun forretningsmenn og dermed holder stengt om sommeren.

- Vi vet at det gode været fører til at flere går ut og drar på restaurant, og det påvirker også nordmenn til å benytte seg av båt og hytte. Dermed vil impulstrafikken øke, sier Hilde Charlotte Solheim, reiselivsdirektør i Hovedorganisasjonen Virke, til Nettavisen.

Det finnes ingen bestemt oversikt over totalomsetning eller besøkstall i restaurantbransjen i Norge. Men Solheim forteller at de har flere indikasjoner som tilsier at restaurantbesøket i år er storslagent.

- Mange i restaurantbransjen vil ha gjort en veldig god julimåned i sommer, sier Solheim.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hilde Charlotte Solheim er reisedirektør i Virke og hun tror restaurantbransjen har hatt en svært positiv sommer. Foto: (Hovedorganisasjonen Virke)

For eksempel kan de se at varer som brukes spesielt i restaurantbransjen benyttes i større grad enn til vanlig og dette peker på positivt effekter i markedet.

- Spesielt for feriestedene har dette vært en knallsommer. Mange nordmenn holder seg ved kysten om sommeren og på fjellet. Disse stedene hvor man ferierer vil de merke en stort økning i år.

Økning
Restaurantkjeden Bølgen og Moi kan bekrefte at sommeren har vært bra. De har hatt økning på flere av deres restauranter i forhold til i fjor, og besøkende i Oslo og Stavanger har stått til forventningene.

- Bergen har fått en god effekt av Tall Ship Race. Vi er godt fornøyd med en solrik og magisk sommer i byer vi er lokalisert i, med god stemning på våre uteserveringer, sier Harald Berger, daglig leder i restaurantkjeden.

Brukt pengene hjemme
Solheim forteller at mange nordmenn drar på utenlandsferie om sommeren og at vi derfor tilbringer mye av tiden vår utenlands om sommeren og legger igjen det meste av feriebudsjettet i utlandet.

- Været som er her nå kan ha fått oss til å åpne lommeboken mer her hjemme også, sier Solheim.

Siden været har vært så fint, har nordmenn feriert mer rundt i landet og bruket mer av feriepengene sine i hjemlandet, i stedet for utlandet.

Nedgang for museer
Nordmenn liker seg ute når sola er her, og så fort det er fint vær strømmer vi ut.

- Så varmt som det har vært i sommer kan være dårlige nyheter for museer og andre steder hvor man er innendørs. De kan merke at trafikken rett og slett stopper opp når været er for godt. Innendørstilbudene vil i år derfor kunne ha fått noe nedgang, sier Solheim.

Dette kan Kon-tiki museet på Bygdøy i Oslo, bekrefte.

- Nedgang i cruiseanløp til Oslo og rekordfint vær har gitt noe nedgang, uten at jeg sitter på eksakte tall akkurat nå, sier Halfdan Tangen jr., pressekontakt hos museet, til Nettavisen fra en café i Roma.

Fullbooket
- Mange har opplevd å komme til fullbookede eller fulle restauranter i sommer. Men når det er for varmt velger mange å dra på stranda fremfor å dra på café, sier Solheim.

Når det er veldig varmt i været velger mange å dra på stranda fremfor å sitte på café eller restaurant.

For varmt?
Man fint vær er ikke alltid en positivt ting for restauranter i Norge.

- Spørsmålet i sommer er om det har vært for varmt for folk. Nordmenn liker å sitte ute i sola, men ikke når det blir over 30 grader og vi svetter godt, sier Solheim.

Flere turister
Norge har over lengre tid slitt med at det har vært få turister som ønsker å ta turen hit. Virke var svært spente på hvor mange utlendinger som ville klare å finne veien til Norge i sommer.

- Vi blir straffet fordi det går bra med Norge og vi derfor har høye priser, men det ser ut til at det kan ha gått bra med turisttallene allikevel. Reiselivet har gått bedre enn forventet foreløpig, sier Solheim.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag