NA24.no

Håvet inn i jubelåret

Foto: Gorm Kallestad (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Sjømateksporten økte med 3,6 milliarder kroner i rekord-året 2006.

Verdien av norsk sjømateksport ble 35,6 milliarder i fjor.

NA24 - din næringslivsavis

Dette er en økning på hele 3,6 milliarder kroner sammenlignet med 2005, viser ferske tall fra Eksportutvalget for fisk (EFF).

Gode laksepriser
Sjømateksporten i 2006 er den høyeste som noensinne er registrert, og hovedårsaken er gode priser på laks og hvitfisk.

- Vi er svært fornøyd med den økte etterspørselen etter norsk sjømat. Spesielt gledelig er den veksten vi ser i Europa som har ført til høyere priser, sier Terje E. Martinussen, administrerende direktør i Eksportutvalget for fisk, i en pressemelding.

Et rekordår for laks, klippfisk og et meget godt år for tørrfisk og saltfisk bidro til eksportøkningen. For sild og makrell var situasjonen motsatt med en reduksjon på 1,2 milliarder kroner, som i hovedsak skyldes lavere priser. Totalt sett har norsk fiskeri- og havbruksnæring aldri brakt større verdier til Norge.

Frankrike størst
Eksporten til Frankrike var på 3,8 milliarder kroner i 2006. Dette er en økning på 800 millioner kroner eller 26 prosent sammenlignet med 2005. Det betyr at Frankrike nå er vårt største enkeltmarked for sjømat. 8 av de 10 største markedene for norsk sjømat er EU-land. Danmark er nest største mottaker av norsk sjømat, mens Russland, som var størst i 2005, har falt til 3. plass.

Målt i verdi går 62 prosent av all sjømat fra Norge til EU. EU sin andel har økt med 4 prosentpoeng i forhold til 2005, og var på 22,7 milliarder kroner i 2006. Økningen var på 3,7 milliarder kroner, og viser at fjorårets økning i eksporten i all hovedsak gikk til EU.

I 2006 handlet 15 land sjømat for over en milliard kroner fra Norge. Med det er milliardklubben utvidet med Nederland og Brasil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere