*Nettavisen* Økonomi.

Havnet i pluss

Foto: (Scanpix)

Børsene i USA endte stort sett i positivt terreng.

18.06.09 22:22

De tre nøkkelindeksene i New York klarte å legge nedturen bak seg. Med unntak av teknologitunge Nasdaq endte den brede S&P 500-indeksen og den kjente Dow Jones-indeksen i solid pluss.

NA24 – din næringslivsavis

Investorene fikk nye tegn på at resesjonen i den amerikanske økonomien nærmer seg slutten. Flere makrorapporter viser at fallet i aktiviteten er avtagende og det ble tatt godt imot i markedene.

– Markedet har gått tom for fantastiske grunner til å selge. Disse dommedag, den store depresjonen og verst tenkelige scenarioer som speilet prisingen for noen få måneder siden har nå lav sannsynlighet, og bedringen reflekterer der, sier markedsstrateg Stephen Wood hos Russell Investments til Bloomberg.

Sommerstemningen er i ferd med å senke seg over Wall Street, og det vises ved at volumet er noe lavere enn hva som har vært tilfellet den siste tiden.

Tror ikke på oppturen
Fortsatt er det enkelte som mener at den voldsomme oppturen kom etter bunnen i mars har vært for stor. Nå venter de at det er duket for mer nedgang.

– Jeg tror ikke at dette rallyet er levedyktig. Jeg tror vi må gi opp noe mer, sier porteføljeforvalter Scott Armiger i Christiania Bank & Trust ifølge Associated Press.

Armiger har klar adresse mot oppgangen torsdag, og mener at det vil være behov for en større korreksjon i forhold til hva markedet har opplevd til nå.

Finansminister Timothy Geithner talte foran et panel i Kongressen og forsvarte overhalingen president Barack Obama nå skal gjennomføre i forbindelse med reguleringen av finansmarkedet. Geithner forklarte og ga detaljer rundt planene som vil gjøre den amerikanske sentralbanken til en ny vaktbikkje for finanssektoren.

Han forklarte også at de ser tegn til at finansmarkedene stadig er i bedring, og det bidro til å berolige markedet. Uttalelsene var med på å gi ny glød for finansrelaterte aksjer.

Kortere trygdekøer
Før børsåpning viste de ukentlige jobbtallene en økning i antall førstegangssøkere på 3.000 personer til 608.000. Økonomene hadde på forhånd forventet en oppgang på 610.000 personer, viser en gjennomgang fra Bloomberg. Hvis alle som søker om ledighetstrygd inkluderes var tallene langt mer positiv. Tallene viser at antallet ble redusert med 148.000 til 6.687.000 personer, og statistikken viser at dette er den største nedgangen som er registrert siden november 2001.

Det er også første gang siden begynnelsen av januar at det totale antallet søkere til ledighetstrygd viser en nedgang. Snittet de siste fire ukene viser at antallet førstegangssøkere falt med 7.000 til 615.750, og det er de laveste nivåene siden midten av februar.

Les mer: Færre søker trygd

Tegn til bedring
Indeksen som følger de ledende indikatorer fra Conference Board ble lagt torsdag, og endte med å stige for andre måned på rad. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Bloomberg var det ventet en oppgang på 1,0 prosent, men status viste en oppgang på 1,2 prosent. Målingen sier noe om retningen for økonomien for de neste tre til seks månedene.

– Resesjonen mister dampen. Tilliten bygges opp og volatiliteten i finansmarkedene forringes, sier økonom Ken Goldstein i Conference Board.

Les mer: Ledende indikatorer stiger

– De ledende indikatorer er ventet å stige og det er positivt. Forventningene er likevel begrensede, sier forvalter Andreas Nigg ved Vontobel Asset Management i Zürich til Bloomberg.

På samme tid ble resultatene fra den regionale undersøkelsen Philadelphia Fed lagt frem. Indeksen måler den økonomiske aktiviteten i Philadelphia-området, noe som gjøres ved å intervjue innkjøpssjefene i produksjonsindustrien. Målinger under 0 indikerer tilbakegang, og indeksen har vært negativ siden desember i fjor. I mai var det ventet en indeks på minus 17, men de ferske tallene viste en indeks på minus 2,2 poeng. Langt bedre enn ventet.

Opptur for cruise
Cruisekjempen Carnival la frem sitt resultat etter andre kvartal torsdag. I kjent stil overrasker Carnival positivt i forhold til markedets forventninger og egen guiding. I regnskapsårets andre kvartal fikk de et resultat på 33 cent per aksje. Analytikerne hadde ventet 28 cent per aksje, mens selskapet i forkant hadde guidet 30 til 32 cent per aksje.

Når det gjelder den videre utviklingen er farvannet noe mer urolig enn hva markedet venter. Selskapet ga en guidingen for tredje kvartal der resultatet er ventet å havne på 1,15-1,19 dollar per aksje, mens analytikerne, ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters, hadde ventet 1,25 dollar per aksje.

Den nedjusterer også utsiktene for hele året på grunn av økte drivstoffkostnader og effekter av svineinfluensaen. Carnival-aksjen steg 7,6 prosent, mens RCL ble løftet 5,7 prosent.

Nøkkeltall
Dow Jones +0,68% til 8.555,38
Nasdaq -0,02% til 1.807,72
S&P 500 +0,84% til 918,37

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.