NA24.no

HD er snart foreldet

Sist oppdatert:
Det er ennå lenge før HD blir en utbredt standard i Norge, men industrien vil nå ta det neste skrittet.

Selv om det fortsatt er en stund til norske tv-kanaler begynner å sende sine sendinger i HD, og formatkrigen mellom Blu-ray og HD DVD enda ikke er avklart, ønsker nå industrien å ta det neste skrittet.

På tide med noe nytt
HD begynner nemlig å bli gammelt allerede, og har blant annet blitt brukt i USA i flere år. Det får industrien til å se fremover, og dermed kan HD nærmest være foreldet før det har blitt utbredt.

Mens dagens HD-standarder baserer seg på et bredformatbilde på 720 eller 1080 linjer, har giganten Nvidia begynt å snakke varmt om et format med 1440 linjer, ifølge The Inquirer.

Vil ha gigantformat
Men den profesjoenelle industrien skal ønske å gå enda lenger. En ny standard som går under navnet 4K dyttes nå av enkelte selskaper, noe som skal være en oppløsning på 4096 x 2160 punkter.

Selskapet Red har allerede tilgjengelige videokameraer som takler opptak i denne oppløsningen.

Kommer neppe med det første
Om dette er noe som kommer til å presse seg inn i folks stuer med det første er vel likevel tvilsomt. Ukomprimert kan ett enkelt bilde ta opp mot 50 megabyte, og du vil trenge svært kraftig utstyr bare for å kunne vise det på skjermen – for ikke å snakke om å redigere video i en slik oppløsning.

Formatet kan dog definitivt ha noe for seg med tanke på at det stadig er et race for å lage større skjermer. Mens HD er mer enn godt nok for både 40 og 50 tommer, begynner det å bli knapt på skjermer på 100 tommer da du etter hvert kan begynne å se bildepunktene. Det vil også kunne ha noe for seg ved digital kinofremvisning.

Definisjonen av 4K-standarden er for øvrig ikke helt entydig. Det er flere formater på omtrent samme oppløsning som går under dette navnet, men overnevnte er den som ser ut til å dyttes frem nå.

Ps. En leser har skrevet inn til oss og fortalt at han var på IBC i Amsterdam i helgen, og der skal det også ha blitt vist frem 8K, inkludert videokameraer. Det er altså er en fire ganger så høy oppløsning som 4K igjen.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere