*Nettavisen* Økonomi.

Heftig børshopp i Oslo

Optimismen i USA og Asia smitter over på børsen her hjemme.

13.03.09 13:21

Oslo Børs blir fredag morgen løftet av aksjerally i både USA og Asia. De to foregående dagene har endt med et klart børsfall.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Hovedindeksen blir sendt opp 2,35 til 215,85 poeng i løpet av de første minuttene.

I Japan har myndighetene kommet med en tredje krisepakke. Sammen med børsjubel i USA skapte det en real børsfest i de asiatiske markedene. Nikkei-indeksen i Tokyo ble sendt opp over 5 prosent, mens Heng Seng i Hongkong stiger 4 prosent.

Les mer: Aksjerally i Asia

I USA hjalp data som viser at detaljhandelen i februar var sterkere enn ventet og ikke minst at et kutt i General Electrics kredittverdighet ble mindre enn fryktet til å sende de viktigste indeksene rett opp.

Les mer: Opp 11% på tre dager

Oljeprisen deltok også på det voldsomme rallyet som rammet aksjemarkedet. I USA steg lettoljen 11 prosent torsdag kveld, men har falt noe tilbake fredag morgen. Nordsjøolje med levering i april omsettes for 44,44 dollar per fat ved råvarebørsen i London. Det er en nedgang på 1,4 prosent.

HTML EMBED

Følg oljeprisen

Gårsdagens oppgang kom etter at det gikk spekulasjoner om at OPEC vil kutte produksjonen ved det kommende møtet.

Det går også rykter om at Russland også vil være med på et eventuelt kutt fra OPEC. Det dramatiske fallet i olje- og gassprisene har rammet den russiske økonomien hardt. Ved forrige OPEC-møte hadde Russland møte rett som observatør, og nå spekuleres det i om Russland også vil delta på et eventuelt kutt.

Les mer: Oljeprisfall etter rally

Flere av tungvekterne leder an i børsoppgangen. Blant dem beste er DnB Nor som løftes 5,79 prosent til 26,50 kroner. Oppgangen kommer etter at bankaksjer pekte seg positivt ut i oppgangen i både USA og Asia.

HTML EMBED

Oslo Børs

Cruiserederiet RCCL stiger 6,71 prosent til 53,50 kroner. StatoilHydro stiger 2 prosent til 117,40 kroner. Yara løftes 2,06 prosent til 149 kroner.

HTML EMBED

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.