NA24.no

Helblått på børsen

Foto: Montasje (TV 2 Interaktiv)
Sist oppdatert:
Det var ikke bare i Oslo Rådhus det var jubel torsdag.

Oslo Børst begynte i minus torsdag, men snudde kraftig oppover. Til slutt endte Hovedindeksen opp 1,59 prosent til 362,23 poeng, bare hårfint under årets høyeste sluttnotering.

Internasjonalt ser nervøsiteten rundt gjeldsituasjonen i blant annet Dubai til å ha dempet seg noe torsdag. Dubai-børsen steg markant.

Alle de tunge selskapene på Oslo Børs endte i pluss. Telenor, Orkla og Fred. Olsen Energy steg alle mer enn 3 prosent, til henholdsvis 82,20, 55,45 og 210,30 kroner. Statoil la på seg 1,1 prosent til 141,50 kroner.

Yara guider
Kunstgjødselsselskapet Yara holdt sin kapitalmarkedsdag og har sendt ut en oppdatering på hvordan de ser markedsutviklingen. I forkant av denne presentasjonen har aksjekursen i Yara steget markant. Torsdag steg aksjen 1,6 prosent til 258,70 kroner, altså i tråd med det generelle markedet.

– Fra tredje kvartal i 2008 opplevde Yara et historisk fall i gjødselpriser og leveranser. Vi dempet effekten av nedbremsingen ved å redusere kjøp fra tredjepart, kutte produksjon og redusere faste kostnader, samtidig som finansiell fleksibilitet ble opprettholdt ved å redusere arbeidskapitalen med 14 milliarder kroner og ved å sikre mer langsiktig finansiering. De siste månedene har vi sett at etterspørselen etter nitrogengjødsel tar seg opp, og markedet har snudd fra å være midlertidig overforsynt til å bli stramt. NPK er imidlertid fortsatt Yaras mest utfordrende område siden bøndene fortsetter å utsette kjøp som følge av høye kalipriser, kommenterer konsernsjef Jørgen Ole Haslestad i Yara International i en børsmelding i tilknytning presentasjonen.

Les mer: Yara: - Positivt

Krilljubel
Fra Kjell Inge Røkkes krillselskap Aker BioMarine kom det en nyhet om en viktig EU-godskjennelse. Aksjen steg 16 prosent til 7,24 kroner.

Les mer: Gode nyheter for Røkkes krill

Aller mest steg imidlertid Telio, som endte opp 18 prosent til 38 kroner etter å ha vunnet en ankesak mot staten.

Olje stabilisert
Oljeprisen er lite endret torsdag etter kraftig fall onsdag og så langt i desember.

Ved råvarebørsen i London blir kontraktene på nordsjøolje med levering i januar neste år omsatt for 72,19 dollar, marginalt lavere enn onsdag. Den amerikanske referanseoljen WTI er marginalt opp. dollar per fat. Den ukentlige oljelagerrapporten fra de amerikanske myndighetene viste at råoljelagrene falt uventet i forrige uke.

Destillatlagrene og bensinlagrene viste derimot en motsatt utvikling, og overrasket med en større oppgang enn markedet hadde forventet. Dette gjør at markedet stiller spørsmål rundt utviklingen i etterspørselen etter raffinerte produkter som bensin, diesel og fyringsolje.

Les mer: Litt opp etter stup

Avviser Hellas-konkurs
De siste dagene har den økende statsgjelden i Hellas skapt nervøsitet.

Lederen for finansministerne i eurosonen, Jean Claude Juncker, sier at Hellas ikke vil gå konkurs. Det er med på berolige markedene, skriver Bloomberg.

– Jeg fullstendig utelukker en konkurs for den greske staten, sier Juncker til fremmøtte journalister.

Han utelukker også at EU vil bli nødt til å gi Hellas en håndsrekning.

Les mer: - Hellas går ikke konkurs

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere