NA24.no

Hele Europa trues av krisen

Foto: Mark Renders (Getty Images)
Sist oppdatert:
Gjeldskrisen kan gi betalingskrise i alle europeiske stater.

Det amerikanske kreditvurderingsbyrået Moodys skriver i en melding at alle de europeiske landenes kredittrating er truet av gjeldskrisen i EU.

- Den fortsatte og raske økningen av eurosonens stats- og bankkredittkrise truer kredittverdigheten for alle europeiske statsobligasjoner, skriver Moodys i en kommentar.

Mangel på politiske tiltak
Moodys skriver at det er mangelen på politiske tiltak, som hindrer stabiliserring av markedene på kort sikt, og som igjen gir økt kredittrisiko i markedet. Beviset på dette fikk investorene raskt etter at rapporten ble gitt ut, da italienske renter steg over 7 prosent for første gang.

Byrået mener at eurosonen fortsatt kan unngå en omfattende krise. Fremover vil det likevel gå mot en rekke negative kredittvurderinger for mange europeiske land.

- Det skal tydeligvis en rekke kredittsjokk til, hvor flere land mister adgangen til kredittmarkedet og krever støtte utenfra, før EU er klar med en effektiv plan som kan løse Europas problemer, skriver Moodys i rapporten.

Har institusjonelle svakheter
Moodys påpeker at euroområdet som helhet har finansiell styrke til å løse de finansielle problemene. Det er likevel de institusjonelle svakhetene som holder tilbake.

- Euroområdet nærmer seg et veiskille, som enten leder til en større integrasjon eller større fragmentering, sier Moodys.

Moodys tror imidlertid mest på at euroomrrådet vil bestå, men dette vil likevel føre til negative rating for en rekke land, mens problemene løses.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere