*Nettavisen* Økonomi.

Helge Lund fikk bank av sine egne

Foto: (Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix)

Pensjonistene i StatoilHydro har vunnet en knusende seier mot oljekjempen.

04.12.07 19:34

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Tirsdag ettermiddag kom dommen fra Gulating lagmannsrett angående ankesaken som 160 pensjonister hadde anlagt mot StatoilHydro.

NA24 - din næringslivsavis

Pensjonistene gjorde rent bord og vant mot StatoilHydro og selskapets toppsjef Helge Lund. Utfallet kan, ifølge advokat Joar Heide, føre til at StatoilHydro får merkostnader på inntil én milliard kroner.

- Vi er overrasket over dommen, sier informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i StatoilHydro til NA24.

Full retur
Statoil - nå StatoilHydro – inngikk en avtale med sine ansatte om en årlig innbetaling til selskapet pensjonskasse. Med et pennestrøk fjernet oljekjempen avtalen og mente at de ikke var forpliktet til denne avtalen lengre.

215 ansatte gikk dermed til sak mot sitt eget selskap, men den tapte de i tingretten.

- 160 av pensjonistene anket saken til Gulating lagmannsrett, sier advokat Joar Heide i advokatfirma Ræder til NA24.

Der ble det gjort rent bord av pensjonistene og avtalen som ble fjernet i 2003 må gjenopptas. Et surt tap for StatoilHydro.

- Det som er viktig i denne saken er at StatoillHydro må overholde den forpliktelse de hadde avtalt med sine ansatte. Dommen får dessuten i prinsippet virkning for alle ansatte i StatoilHydro, sier advokat Heide til NA24.

Overrasket
Aanested sier til NA24 at han er veldig overrasket over den ferske dommen.

- Spesielt siden tingretten kom frem til motsatt konklusjon som Gulating Lagmannsrett, sier han, og legger til at de nå skal finlese dommen.

- Vi finleser og vurderer om vi skal anke, sier han.

De har nå 30 dager på deg da dette er fristen dersom man vil anke til Høyesterett. Advokat for StatoilHydro var Lars Holo.

Dommen
Dommen er skrevet av lagmann Hanne Sophie Greve, lagdommer Haakon Meyer, og sorenskriver Lidvard Faaberg, i tillegg til fire legdommere.

Den slår fast at «StatoilHydro med virkning fra 1. januar 2003 plikter å foreta årlige innbetalinger til StatoilHydro ASAs pensjonskasse i et omfang som muliggjør oppregulering av pensjonene til de ankede parter tilsvarende den økningen som har blitt besluttet av Stortinget for grunnbeløpet i folketrygden i tilsvarende periode», heter det domsslutningen.

Oljekjempen må også betale ankemotstandernes saksomkostninger på 572.000 kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag