NA24.no

Helgetur til Oslo mye dyrere enn én uke i Syden

KONTRAST: Finnmark Dagblad har gjennomført en pristest som viser store forskjeller innad i fylket, og i forhold til prisene reisende fra Oslo Lufthavn Gardermoen opplever. Eksempelet her viser at en vardøværing må ut med 9.541 kroner for flybilletten til Oslo, mens to østlendinger kan reise fra Gardermoen til Gran Canaria – og bo i en femstjerners leilighet i en uke. Prisen for reise og opphold på Gran Canaria er hentet fra restplass.no. Illustrasjon: Stian Eliassen.
KONTRAST: Finnmark Dagblad har gjennomført en pristest som viser store forskjeller innad i fylket, og i forhold til prisene reisende fra Oslo Lufthavn Gardermoen opplever. Eksempelet her viser at en vardøværing må ut med 9.541 kroner for flybilletten til Oslo, mens to østlendinger kan reise fra Gardermoen til Gran Canaria – og bo i en femstjerners leilighet i en uke. Prisen for reise og opphold på Gran Canaria er hentet fra restplass.no. Illustrasjon: Stian Eliassen. Foto: Wikipedia
Sist oppdatert:
Dyrere for en person fra Finnmark å ta ei helg i Oslo enn et par fra Oslo å reise på femstjerners opphold ei uke i Syden.

Mens en vardøværing må ut med 9.541 kroner for bare flybilletten til Oslo, kan to østlendinger reise til Gran Canaria og bo der i en uke for 931 kroner mindre, skriver Finnmark Dagblad.

– Jeg skjønner godt at det skurrer for folk i Finnmark, sier Remi Strand (Ap), hovedutvalgsleder for samferdsel og kultur i Finnmark fylkeskommune.

Han ingen problemer med å skjønne at finnmarkingene innimellom sperrer opp øynene når de sjekker flyprisene.

En sjekk Finnmark Dagblad har gjennomført viser at to personer kan reise fra Gardermoen til Gran Canaria, og bo i en uke i en femstjerners leilighet for 8.610 kroner. En vardøværing som ønsker en flybillett må imidlertid ut med 9.541 kroner.

Strand, som selv er fra Vardø, forklarer at han synes prisene er veldig høye, og skjønner at de oppleves som svært høye for vanlige folk.

– Det synes jeg er synd. Det er kanskje et uttrykk for at vi har behov for mer konkurranse blant flyselskapene i Finnmark, sier han.

9.541 for en helg

Vi har sammenliknet priser fra de ulike flyplassene i fylket, med følgende forutsetning: opphold fra i dag til søndag i Oslo, med ankomst Oslo Lufthavn Gardermoen før kl. 13.00 lørdag og retur etter kl. 12.00 søndag.

Til Oslo fra:

Alta* kr 3.382 (norwegian.no)

Alta kr 4.258 (sas.no)

Alta kr 4.418 (wideroe.no)

Kirkenes* kr 4.768 (wideroe.no)

Lakselv kr 5.264 (wideroe.no)

Kirkenes** kr 5.370 (norwegian.no)

Hasvik* kr 6.080 (wideroe.no)

Hammerfest kr 7.724 (wideroe.no)

Honningsvåg kr 7.826 (wideroe.no)

Kirkenes* 8.097 (sas.no)

Mehamn 9.024 (wideroe.no)

Vadsø kr 9.126 (wideroe.no)

Båtsfjord* kr 9.415 (wideroe.no)

Berlevåg** kr 9.467 (wideroe.no)

Vardø* kr 9.541 (wideroe.no)

Vi har også sjekket prisen for en dagstur til Oslo med ankomst tirsdag før kl. 11.00 og retur tidligst kl. 16.30.

Til Oslo fra:

Kirkenes** kr 2.416 (norwegian.no)

Alta* kr 2.716 (norwegian.no)

Alta kr 3.448 (sas.no)

Alta kr 3.618 (wideroe.no)

Kirkenes* kr 4.818 (sas.no)

Kirkenes* kr 4.818 (wideroe.no)

Lakselv kr 5.054 (wideroe.no)

Hasvik** kr 5.157 (wideroe.no)

Hammerfest kr 6.576 (wideroe.no)

Vardø** kr 6.581 (wideroe.no)

Honningsvåg kr 6.676 (wideroe.no)

Båtsfjord** kr 6.741 (wideroe.no)

Mehamn kr 7.876 (wideroe.no)

Vadsø kr 7.976 (wideroe.no)

Berlevåg kr 8.496 (wideroe.no)

* Inkludert én overnatting

** Inkludert to overnattinger

Prisene er hentet ut i tidsrommet 09.00 – 11.00 torsdag 22.01.2015. Der det ikke har passet på grunn av ruteoppsett eller utsolgte ruter er nærmeste alternativ valgt, med reise i forkant og/eller bakkant. I slike tilfeller er det beregnet inn rimeligste boalternativ (Anker Hostel, 184-200 kroner iflg. Hotels.com). Prisene for opphold lørdag-søndag er ikke inkludert.

– Komplekst bilde

Strand forklarer at flyprisingen er et komplekst bilde, men at han gjerne ser at konkurransen blir større slik at prisene blir lavere.

– Vi skal ha et godt rutetilbud, som også skal være konkurransedyktig på pris.

– Er det aktuelt for fylkeskommunen og be om andre og kanskje enklere flytyper, slik at flere aktører kan slippe til i Finnmark?

– Det er et spørsmål som er svært omdiskutert. Vi hadde jo blant annet tidligere en periode med enklere fly uten trykkabin, og erfaringen var at folk var skeptiske i starten. Men det fungerte greit.

– Før vi i fylkeskommunen tar stilling til dette må vi ha en runde med omfattende høringer, sier Strand.

Prisene øker

Rune Feltmann, adm. dir i Via Egencia Nordic, forteller at deres oversikt viser at billettprisene er økende.

– Generelt har prisene vært under press de siste årene, men etter sommeren har vi registrert en vekst i prisbildet.

– Jeg vil og understreke at det vil kunne være store lokale forskjeller som avviker fra det generelle bildet. Det samme gjelder såkalte «anbudsruter» som styres av andre parametere.

Les flere saker i Finnmark Dagblad

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere