NA24.no

Hellas' gjeldsdrama fortsetter

Eurosonens finansministre maktet ikke å bli enige med Hellas om noen plan for Atens gjeld. Samtalene gjenopptas først mandag. På bildet: Akropolis, Aten.
Eurosonens finansministre maktet ikke å bli enige med Hellas om noen plan for Atens gjeld. Samtalene gjenopptas først mandag. På bildet: Akropolis, Aten. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)
Eurosonens finansministre maktet ikke å bli enige med Hellas om noen plan for Atens gjeld. Samtalene gjenopptas først mandag.

Hellas og partnerne i eurosonen klarte ikke engang å formulere en felles erklæring etter en lang kveld med forhandlinger onsdag.

- Det handler ikke om ordvalg, men om graden av framgang, sier eurogruppens leder Jeroen Dijsselbloem, som også er Nederlands finansminister, natt til torsdag.

Hellas' finansminister Yanis Varoufakis, som presenterte Atens alternative gjeldsplan for kollegene i Brussel, sier han håper forhandlingene kan avsluttes mandag.

- Det var aldri meningen at dette møtet skulle føre til en avtale; det var en diskusjon. Vi forklarte hvorfor gjeldsplanen ikke virker, sa Varoufakis.

Satser på mandag

Grekeren fremsto både rolig og fattet etter sju timer med forhandlinger som varte til over midnatt torsdag.

- Vi ønsker å finne fram til en helbredende avtale mandag, sier finansministeren.

Det var en viss framgang i samtalene, understreker EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis, uten å utdype.

Hellas' nye regjering står hardnakket fast på at den ikke ønsker å forlenge det nåværende kriseprogrammet som utløper om to uker.

Steile krav

Fra Tyskland og flere andre euroland møtes Atens krav om en reforhandling av gjeldsavtalen med et like hardt krav om at forhandlingene må foregå innenfor de avtalene som allerede er gjort.

I Brussel var det knyttet stor spenning til om Hellas og eurosonen i det hele tatt ville klare å formulere en felles uttalelse etter møtet.

Men grekerne satte seg på bakbeina og ville ikke engang godta en løst formulert, felles uttalelse om veien videre, sier EU-diplomater i Brussel til nyhetsbyrået Reuters.

Ingen trusler

Eurosonens sjef sier at en «mulighet for forlengelse» av avtalene ble diskutert onsdag.

- For enkelte er det klart at dette er det foretrukne alternativet, men vi har ikke kommet til den konklusjonen ennå. Vi trenger litt mer tid, sier Dijsselbloem, som ledet møtet.

Ifølge Varoufakis ble det aldri fremmet noen forespørsel om å forlenge avtalen under onsdagens møte.

- Jeg hørte aldri noen trusler, sier finansministeren.

Like fullt ser det altså ikke ut til at møtet i Brussel har ført partene nærmere noen løsning på striden om Hellas' gjeld.

Valgløfte

Den greske regjeringen vil innfri sitt løfte til velgerne og krever en reforhandling av låneavtalene med EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet.

Varoufakis' forslag til en ny finansieringsplan går blant annet ut på at ESB gir Hellas 1,9 milliarder euro som banken har tjent på greske statsobligasjoner.

Han vil også ha ESBs tillatelse til å utstede gjeldspapirer med kort løpetid på opptil 8 milliarder euro. Dette er blant tiltakene som skal holde Hellas flytende fram til september mens en ny reformplan forhandles fram.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere