*Nettavisen* Økonomi.

Hellas er konkurs om 13 dager

Foto: (Epa)

- Vårt eneste håp er krisehjelp, sier landets finansminister.

06.05.10 12:15

Hellas finansminister George Papaconstantinou innrømmer nå at landets eneste håp for å unngå konkurs er å få krisehjelp fra EU og Det internasjonale pengefondet IMF.

Søndag ble det klart at det er skrudd sammen en redningspakke til Hellas på 110 milliarder over tre år fra EU og IMF. Som kontinentets største økonomi skal tyskerne punge ut 8,4 milliarder euro i år og opp til 14 milliarder euro mer i løpet av 2011 og 2012.

Les også: - Hele Europas fremtid er i fare

Det kommer et stort lånefall 19. mai.

Papaconstantinou sier nå at landet ikke har penger til å refinansiere dette, som er på ni milliarder euro. Han sier at den eneste måten landet kan unngå konkurs på er å få midler fra krisepakken, ifølge Associated Press.

Stor statsgjeld, økende underskudd og sminking av statsregnskapet har gjort at Hellas har mistet tiltro i de internasjonale finansmarkedene. Det har gjort at landet må betale svært høy rente på sine statslån, noe som var i ferd med å gjøre det nær umulig å refinansiere eksisterende lån til en levelig rente.

Et teoretisk alternativ til den vedtatte pakken har vært at Hellas misligholder gjelden og/eller går ut av eurosamarbeidet og lar sin valuta falle i verdi.

Et annet er at Hellas rett og slett kan slutte å betale renter og avdrag, eller tilby långiverne deloppgjør. Men det vil i praksis gjøre det umulig å få låne nye penger, og siden landet har et stort, løpende underskudd på statsbudsjettet, vil man uansett bli nødt til å gjennomføre knallharde tiltak for å få regnskapet til å gå opp.

De greske myndighetene står egentlig ikke igjen med veldig mange valgalternativer enn å innføre tiltakene som selv IMF-folk har kalt ekstremt strenge, noe som ikke akkurat er gangbar mynt hos befolkningen for tiden.

Les også Are Slettan: EU skyter på budbringeren

Knallharde tiltak
Blant tiltakene som grekerne skal innføre finner man, ifølge NTB:

* Lønningene i offentlig sektor fryses de neste fire årene.

* Bonuser, kjent som månedslønningene for 13. og 14. måned, forsvinner for dem som tjener over 3 000 euro i måneden. For andre kan ikke disse bonusene overstige 1 000 euro.

* Godtgjørelser for offentlige ansatte blir kuttet med ytterligere 8 prosent. Disse godtgjørelsene utgjør en betydelig del av inntekten til de ansatte og ble redusert med 12 prosent ved siste sparerunde i mars.

* Momsen, som ble økt fra 19 til 21 prosent i mars, settes til 23 prosent.

* Avgiftene på drivstoff, sigaretter og alkohol økes med 10 prosent.

* Pensjonene skal kuttes. Gjennomsnittslønn gjennom hele yrkeslivet skal heretter danne grunnlaget for pensjonen, i stedet for lønn ved pensjonsalder.

* Pensjonsalderen, som i dag er 60 år for kvinner og 65 år for menn, skal knyttes til forventet levealder. Førtidspensjon skal begrenses med mål om å forby pensjonering før fylte 60 år.

* Det vil også bli innført ny minstelønn

I tillegg kommer sannsynligvis skattenivået til å bli hevet.

Enorme protester
Spørsmålet mange stiller seg er om disse tiltakene i det hele tatt er politisk gjennomførbare. Mange grekere finner seg i hvert fall ikke i dem, noe de viser med enorme demonstrasjoner.

Demonstrasjonene som preget Hellas onsdag eskalerte til det tragiske da en bank i sentrum av Aten ble stukket i brann, noe som førte til at tre bankansatte ble funnet omkommet inne i banken. I Aten alene var det mer enn 100.000 grekere som demonstrerte.

Les mer her: – To kvinner og en mann drept

Dette, som var de første dødsfallene knyttet til protester i Hellas på nesten 20 år, har sjokkert innbyggerne i landet, der voldelige demonstrasjoner er vanlige, men hvor de sjelden leder til dødsfall.

- Jeg har problemer med å finne ord for å beskrive min bekymring og mitt sinne, sier president Karolos Papoulias, ifølge Associated Press.

Går til streik etter mordbrann
I protest mot at kolleger ble drept av demonstranter har de bankansattes fagforening OTOE nå kalt sine medlemmer ut i en 24 timer lang streik.

- OTOE fordømmer kategorisk de som har gjort slike voldshandlinger. Med denne tragiske handlingen, som tok livet av våre kolleger er den triste konsekvensen av de antipopulære tiltakene som har fyrt opp folkets raseri og ført til protester fra hundretusenvis av mennesker, melder fagforeningen, ifølge Associated Press.

Foreningen legger den moralske skylden for dødsfallene på politikerne, politiet og banktoppene. De beskylder også myndighetene for ikke å ha forstått hvor omfattende og dyptinngripende tiltak det er landet må igjennom for å få krisehjelp fra EU og IMF.

Tross streiken skal det imidlertid være noen banker som holder åpent torsdag.

Finansiell uro
Aksjemarkedene verden over har de siste ukene vært hard preget av Hellas spesielt, men også statsgjelden til flere andre land er problematiske.

Foruten Hellas har også Portugal og Spania fått sin kredittrating denjustert den siste tiden.

Disse europeiske landene har i finansverdenen gått under økenavnet PiGS-land (Portugal, Italia, Hellas (Greece) og Spania) siden 1997. Etter at finanskrisen inntraff, og det ble økt fokus på europeiske lands statsfinanser, har også Irland og Storbritannia blitt knyttet til PIGS, noe som gjør at man nå både har samlebetegnelsene PIIGS og PIIGGS.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.