Gå til sidens hovedinnhold

Hellas' finansminister går av

Hellas' forhandlingsleder Euklid Tsakalotos tar over for Yanis Varoufakis som landets finansminister, opplyser regjeringskilder.

Varoufakis sa forrige uke at han ville gå av dersom grekerne sa ja til kreditorenes krav om nye innstramminger.

Natt til mandag ble det imidlertid klart at et overveldende flertall av grekerne, 61,31 prosent, hadde sagt nei. Derfor kommer også finansministerens avgang svært overraskende.

– Like etter at resultatet av folkeavstemningen var klart, ble jeg gjort kjent med at enkelte i eurogruppen ønsker at jeg skal holde meg borte fra møtene. Dette er noe statsministeren mener kan hjelpe ham med å få på plass en avtale. Derfor går jeg av i dag, skriver Varoufakis på sin blogg mandag.

Flere kandidater

– Jeg ser det som min plikt å hjelpe Alexis Tsipras med å utnytte fordelen som det greske folket ga oss gjennom folkeavstemningen. Og jeg skal være stolt over kreditorenes avsky, legger han til.

Det er foreløpig ikke klart hvem som tar over etter Varoufakis, men det er ventet en avgjørelse etter et møte mellom landets politiske ledere mandag formiddag.

I greske medier blir Euclid Tsakalotos, Hellas' forhandlingsleder, trukket fram som en kandidat til stillingen. Også økonomiminister George Stathakis blir sett på som en kandidat, melder Reuters.

Korte frister

Det eksisterende programmet er utløpt, og det er uklart om kreditorene vil stille de samme kravene i nye forhandlinger. Tirsdag samles de 19 eurolandene til hastetoppmøte.

Forhandlinger om en ny avtale må imidlertid gå raskt. Hellas har allerede misligholdt låneforpliktelsene sine i IMF og kan komme til å gjøre det samme i ESB 20. juli. Faren for en uttreden av hele eurosamarbeidet er overhengende.

– Tsipras har uttalt at han med et nei kan dra til Brussel på mandag og komme hjem med en mye bedre avtale på tirsdag, men det virker svært usikkert, for å si det forsiktig, har gjesteforsker Pål Foss ved Økonomisk institutt på Universitet i Aten uttalt til NTB.

Skuffelse

Resultatet av folkeavstemningen er svært beklagelig for Hellas' fremtid, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem, og legger til at han tar resultatet til etterretning.

– For at den greske økonomien skal berges, er vanskelige tiltak og reformer uunngåelige. Vi avventer nå de greske myndigheters initiativ, sier Dijsselbloem i en uttalelse etter folkeavstemningen i Hellas søndag.

Også EU-parlamentets president Martin Schulz er skuffet over resultatet.

– Løftene om at bankene skal åpne igjen mandag, og at nye penger skal være tilgjengelige tirsdag, virker veldig vanskelig og farlig. Hver dag blir grekernes situasjon verre. Vi må senest tirsdag diskutere mulighetene for å få på plass et nødhjelpsprogram for Hellas, sier Schulz i en kommentar etter folkeavstemningen.

Ekspert: – En avtalt skilsmisse

– Den greske regjeringen ønsker en ny start i forhandlingene med kreditorene, sier en gresk ekspert etter at Hellas' finansminister Yanis Varoufakis mandag morgen varslet at han går av.

– Statsminister Alexis Tsipras ønsker et bedre forhold til EU. Det at Varoufakis nå går av, var en avtalt skilsmisse mellom statsministeren og finansministeren, sier økonomen Nikos Charitakis ved Universitet i Aten til NTB mandag morgen.

– Varoufakis ønsker ikke å være del av nye forhandlinger hvis den greske regjeringen må gå med på enkelte av kreditorenes krav. Han ønsker å fortsette å være lederen for ytterfløyen i Syriza, dem som har vært, og fortsatt er, mest mot enhver innrømmelse overfor EU, sier Nikos Charitakis.

Reklame

Dette gir du til morsdagen

Kommentarer til denne saken