NA24.no

Hellas gir EU en uke

(Reuters)
Krever avklaring om krisehjelp.

Det er fortsatt ingen løsning på gjeldskrisen i Hellas. I ukevis er det kommet motstridende meldinger, basert på anonyme kilder, om EU-landenes holdning til en krisepakke for landet.

Statsminister George Papandreou ba torsdag EU bestemme seg innen et toppmøte torsdag og fredag i neste uke, ifølge nyhetsbyrået Dow Jones Newswires. Han ønsker en ordning hvor EU står klar med garanterte midler, slik at Hellas lettere vil kunne låne penger i det internasjonale lånemarkedet uten å betale blodrente.

Dermed skrur statsministeren opp presset på sine EU-kolleger. Flere land, ikke minst Tyskland, er skeptiske til å påta seg ansvar for EU-land som roter til økonomien.

Papandreou ønsker primært en europeisk løsning, men gjør det klart at alternativet er å be det Internasjonale pengefondet IMF om hjelp.

Ifølge statsministeren oppfyller landets vedtatte krisepakke alle krav IMF vil stille for å bistå.

IMF-bønn i påsken?
Dow Jones Newswires siterer også en anonym regjeringskilde i Hellas på at landet kan komme til å be IMF om hjelp i påskehelgen 2. til 4. april.

Hellas hadde planer om å hente inn 10 milliarder euro i nye statslån denne måneden, men ifølge regjeringskilden blir dette trolig utsatt til etter EU-toppmøtet.

- Barbariske renter
- En ting er sikkert. Vi går ikke til markedet igjen med disse barbariske rentene, for det er en oppskrift på konkurs, sier kilden.

Renten på tiårige greske statsobligasjoner er nå rundt 6,3 prosent, grovt sett dobbelt så høy som for tilsvarende tyske obligasjoner. Det reflekterer at investorene er usikre på om Hellas vil kunne håndtere gjelden.

Hellas har et underskudd på statsbudsjettet på 13 prosent av BNP og statsgjelden har passert 100 prosent av BNP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere