NA24.no

Hellas gjorde opp regninger til IMF og ESB


BETALER: Hellas' statsminister Alexis Tsipras har innført tøffe tiltak for å kunne innfri kravene til kreditorene.
BETALER: Hellas' statsminister Alexis Tsipras har innført tøffe tiltak for å kunne innfri kravene til kreditorene. Foto: Alkis Konstantinidis (Reuters)
Sist oppdatert:
Hellas overførte mandag forfalte låneavdrag og renter på drøyt 6 milliarder euro til Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ESB).

Den greske regjeringen er dermed à jour med gjeldsnedbetalingen etter å ha vært ute av stand til å betale avdrag tidligere i sommer.

Hellas unngår mislighold etter at EU-landene har innvilget over 7 milliarder euro i hastelån til Hellas fra EUs gamle krisefond EFSM.

EU-kommisjonen bekreftet mandag at pengene var overført til grekerne, og samme dag betalte Hellas 1,5 milliarder euro til IMF, et låneavdrag som forfalt 30. juni. Også avdraget på 450 millioner euro som forfalt 14. juli, er nå betalt.

Krisefinansiering

– Jeg kan bekrefte at Hellas i dag tilbakebetalte utestående avdrag til IMF. Hellas er derfor ikke lenger på etterskudd i betalingene til IMF, sier pengefondets talsmann Gerry Rice mandag ettermiddag.

Samme dag gjennomførte regjeringen i Aten også overføringen av et låneavdrag på 3,5 milliarder euro og 700.000 euro i renter til Den europeiske sentralbanken ESB.

Beløpet ble nedbetalt innen forfall, bekrefter ESB mandag kveld. Nedbetalingen var avgjørende for å sikre at ESB fortsetter krisefinansieringen av greske banker.

Ny lånepakke

Det har vært heftig diskusjon i EU om bruken av krisefondet EFSM, men fredag kunne EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis kunngjøre en avtale om å hente 7,16 milliarder euro fra fondet i en overgangsfase.

Det er over 63 milliarder kroner etter dagens kurs og skal holde den greske økonomien flytende fram til august, mens landet jobber for å sikre en ny langsiktig lånepakke på inntil 86 milliarder euro.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere