NA24.no

Hellas: Ikke på kanten av stupet - helt ennå

Uten enighet med EU kan Hellas unngå å falle utfor stupet frem til juni 2015, ifølge norsk storbank. Bildet: Akropolis, Aten.
Uten enighet med EU kan Hellas unngå å falle utfor stupet frem til juni 2015, ifølge norsk storbank. Bildet: Akropolis, Aten. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Ingen enighet om forlengelse av den greske krisepakken.

Selv om europeiske ledere ikke klarte å bli enige med Hellas om en ny krisepakke står ikke Hellas på kanten av stupet helt ennå. Det mener DNB Markets.

I en morgenrapport tirsdag kommer det frem at DNB Markets ikke er overaskket over at greske myndigheter og de andre lederne i eurosonen ikke ble enige om en forlengelse av den greske krisepakken.

- Det betyr imidlertid ikke at Hellas står på kanten av stupet helt ennå. For selv om den nåværende krisepakken, som greske myndigheter ikke ønsker å forlenge, utløper i februar, har Hellas midler til å dekke løpende utgifter en liten stund til. Det ser ut til å være en konsensus om at midlene vil vare til juni, da et lån på 3,5 milliarder euro går til forfall, skriver DNB Markets.

Økt offentlig pengebruk, som presidentt Syriza har tatt til orde for, kan imidlertid gjøre at pengene tar slutt tidligere.

Dersom det skjer vil greske banker trolig også rammes siden greske statspapirer ikke lenger vil godtas av ECB som sikkerhet i lån som blir gitt via krisemekanismen ELA. Tatt i betraktning at innskudd i greske banker allerede har falt til det laveste på mer enn to år, er det neppe en situasjon som man ønsker å havne i.

Greske myndigheter har bedt om at kreditorene stiller opp med en mellomfinansiering, men europeiske myndigheter, med troikaen i spissen, har sagt nei så lenge Hellas ikke går med på betingelsene som er bakt inn i den nåværende avtalen.

- Hellas kunne eventuelt ha finansiert seg i markedet gjennom utstedelse av statssertifikater, men betingelsene under den nåværende krisepakken forhindrer Hellas i å utstede sertifikater for mer enn 15 milliarder euro. Det er dessuten høyst usikkert hvem som ville/kunne ha kjøpt papirene. I lys av dette blir morgendagens møte i sentralbankstyret i ECB (som ikke er et rentemøte) interessant, siden styret da må ta stilling til om de skal øke tilgjengeligheten av kriselikviditet (ELA) fra den greske sentralbanken til greske kommersielle banker, skriver DNB Markets.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere