NA24.no

Hellas leter i trygdekassa etter penger til kreditorer

Hellas statsminister Alexis Tsipras besøkte torsdag OECDs hovedkvarter i Paris. Tsipras mener Hellas kan klare å møte sine låneforpliktelser selv om den ikke får utbetalt flere krise midler fra EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet.
Hellas statsminister Alexis Tsipras besøkte torsdag OECDs hovedkvarter i Paris. Tsipras mener Hellas kan klare å møte sine låneforpliktelser selv om den ikke får utbetalt flere krise midler fra EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet. Foto: Philippe Wojazer (Reuters / NTB Scanpix)
Hellas' regjering kan komme til å plyndre landets trygde- og pensjonskasser for å betale de enorme gjeldsavdragene denne måneden.

Aten er innen to uker nødt til å trylle fram 6 milliarder euro, eller nesten 52 milliarder kroner, for å betale kreditorene. Eurolandene vil ikke utbetale flere lånemidler til Hellas før de stoler på at grekerne vil innfri forpliktelsene sine.

Derfor har finansdepartementet bedt nasjonalforsamlingen om tillatelse til å ta penger fra andre statlige organer.

Regjeringen understreker at den ikke tvinger dem til å overføre midler til Hellas' sentralbank, men at regjeringen vil stille en garanti ved «kapitaltap». Tiltaket skal inngå i den nye regjeringens første, store lovreform, som har som uttalt mål å håndtere den «humanitære krisen» landet opplever som følge av sparetiltakene.

Torsdagens uttalelse gjør det klart at regjeringen planlegger å gå inn i markedet for såkalte kortsiktige repo-lån etter at den mislyktes i å overtale Den europeiske sentralbanken (ESB) til å gi mer handlingsrom.

ESB strakte samme dag ut en hånd ved å øke nivået på kriselånspakken til greske banker med 600 millioner euro til 69,4 milliarder euro. Men det er ikke nok til å stable statsfinansene på beina.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere