*Nettavisen* Økonomi.

Hellas leter i trygdekassa etter penger til kreditorer

Hellas statsminister Alexis Tsipras besøkte torsdag OECDs hovedkvarter i Paris. Tsipras mener Hellas kan klare å møte sine låneforpliktelser selv om den ikke får utbetalt flere krise midler fra EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet. Foto: Philippe Wojazer (Reuters / NTB Scanpix)

Hellas' regjering kan komme til å plyndre landets trygde- og pensjonskasser for å betale de enorme gjeldsavdragene denne måneden.

Aten er innen to uker nødt til å trylle fram 6 milliarder euro, eller nesten 52 milliarder kroner, for å betale kreditorene. Eurolandene vil ikke utbetale flere lånemidler til Hellas før de stoler på at grekerne vil innfri forpliktelsene sine.

Derfor har finansdepartementet bedt nasjonalforsamlingen om tillatelse til å ta penger fra andre statlige organer.

Regjeringen understreker at den ikke tvinger dem til å overføre midler til Hellas' sentralbank, men at regjeringen vil stille en garanti ved «kapitaltap». Tiltaket skal inngå i den nye regjeringens første, store lovreform, som har som uttalt mål å håndtere den «humanitære krisen» landet opplever som følge av sparetiltakene.

Torsdagens uttalelse gjør det klart at regjeringen planlegger å gå inn i markedet for såkalte kortsiktige repo-lån etter at den mislyktes i å overtale Den europeiske sentralbanken (ESB) til å gi mer handlingsrom.

ESB strakte samme dag ut en hånd ved å øke nivået på kriselånspakken til greske banker med 600 millioner euro til 69,4 milliarder euro. Men det er ikke nok til å stable statsfinansene på beina.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.