Hellas nærmer seg hastelån

EU-landene er enige om å bruke et felles-fond til å gi Hellas et hastelån.

EU-landene er enige om å bruke et felles-fond til å gi Hellas et hastelån. Foto: Dado Ruvic (Reuters)

EU-landene nærmer seg enighet om å bruke et fellesfond til å gi Hellas 7 milliarder sårt tiltrengte euro i hastelån.

16.07.15 13:00

Det har vært heftig diskusjon om bruken av EUs gamle krisefond EFSM, men fredag er det ventet at en enighet blir kunngjort, ifølge Bloomberg.

Finansministrene i eurosonen skal ha blitt «prinsipielt enige» torsdag om å bruke fondet til å betale grekerne 7 milliarder euro i overgangslån. Det er over 62 milliarder kroner etter dagens kurs og skal holde den greske økonomien flytende i juli.

LES OGSÅ: EU håper på kompromiss om gresk hastelån

– I det øyeblikket vedtaket er gjort, kan pengene utbetales raskt, sier EU-kommisjonens talsperson Annika Breidthardt.

Både briter, tsjekkere, svensker og dansker har vært svært skeptiske til løsningen, men EU jobber med en garanti for landene utenfor euroen i tilfelle grekerne misligholder nødlånet.

Planen er at EFSM skal få tilbake overgangslånet i det øyeblikk den langsiktige pakken er på plass.

Hellas trenger umiddelbart lån for å holde økonomien flytende mens landet jobber for å sikre en ny langsiktig lånepakke på inntil 86 milliarder euro.

En slik pakke er trolig flere uker unna. Og allerede mandag må Hellas betale minst 3,5 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken. Landet skylder også 2 milliarder til Det internasjonale pengefondet.

Fornøyd med gresk vedtak

Hellas har innfridd de første vilkårene i avtalen med eurolandene på en tilfredsstillende måte, sier EU-kommisjonen.

– Den greske nasjonalforsamlingen har tatt et viktig steg mot å bygge tillit hos Hellas internasjonale partnere, sier talsperson Annika Breidthardt i EU-kommisjonen.

Nasjonalforsamlingen i Aten godkjente natt til torsdag de første vilkårene de andre eurolandene stiller for å innlede forhandlinger om en ny lånepakke til Hellas. Det må gjøres nye vedtak igjen neste uke.

Vilkårene innebærer omfattende reformer og privatiseringer.

Finland åpner for Hellas-forhandlinger

Hellas og eurolandene er enige om vilkårene grekerne må innfri for å få starte forhandlinger om en pakke på inntil 86 milliarder euro.

Men planen må godkjennes av de folkevalgte i flere av de 19 eurolandene, og i en særskilt parlamentskomité i Helsingfors fikk finansminister Alexander Stubb torsdag mandat til å innlede forhandlinger på vegne av Finland.

Finnene godkjenner også forslaget om å innvilge Hellas et hastelån fram til den nye lånepakken er ferdigforhandlet. Men Stubb sier det ikke er aktuelt å kutte i de enorme greske lånene.

Selv om IMF mener gjeldsbyrden ikke er bærekraftig, vil finnene heller se på andre mulige lettelser.

– Alle alternativer med Hellas innebærer farer. Det finnes ikke lenger noen bra alternativer, sa statsminister Juha Sipilä ifølge YLE før møtet i Riksdagen.

Ifølge andre medier sammenligner han arbeidet med løsninger på den greske krisen med å velge mellom pest og kolera.

Statsministeren understreker at Hellas nå må vise at de mener alvor og gjennomføre de reformene som skal gjøre forhandlinger om en lånepakke mulig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag