NA24.no

Valuta USD 7,77 EUR 9,60 GBP 11,12 SEK 92,37
Oslo Børs 0,19%
Foto: THANASSIS STAVRAKIS (AP/Scanpix)

Hellas står stille

Sist oppdatert:
Protesten mot regjeringens økonomiske sparepakke har sin effekt.

Onsdag startet det en 24 timer lang generalstreik i Hellas, og greske arbeidere lammer på den måte store deler av landet.

Upopulær sparepakke

Streiken er en reaksjon på regjeringens økonomiske sparepakke - en omfattende spareplan for å få ned landets store budsjettunderskudd. Tiltakene skal følge anmodninger fra EU, som har stilt krav til at budsjettunderskuddet ikke skal overskride 3 prosent innen 2012.

Les kommentaren:VM i bortforklaring

Reaksjonen på disse tiltakene er at arbeidere i alle departementer, offentlige kontorer, sykehus, skoler, bank, rettsvesen holder seg borte fra jobb. Dette gjelder også fly-, tog- og skipstrafikken. Ifølge BBC er landet dermed nærmest isolert fra resten av verden mens demonstrasjonene pågår.

Det greske journalistforbundet støtter også streiken, noe som gjør at mye av mediedekningen fra demonstrasjonen stoppes.

Et unntak fra transportarbeidernes aksjoner er kollektivtrafikken i Aten, som til en viss grad skal fungere for at hovedstadens innbyggere skal kunne ta seg inn til de demonstrasjonene som er planlagt utover dagen.

Strenge EU-krav

Dette er andre gang på to uker at det er generalstreik i Hellas. Flere millioner grekere demonstrerer på denne måten mot regjeringens kutt i budsjettet, melder AFP. Befolkningen er opprørt over EUs krav, men Hellas har hatt et budsjettunderskudd fire ganger høyere enn det som er tillatt i EUs Euro-sone. Frykten er at den kriserammede greske økonomien skal spre seg til andre Euro-land.

Underskuddet utgjorde hele 12,7 prosent av brutto nasjonalprodukt i 2009.

En hel delegasjon fra EU-kommisjonen, Den europeiske sentralbanken (ESB), og Det internasjonale pengefondet (IMF) får nå se hvordan generalstreiken rammer Aten. EUs sendebud ankom den greske hovedstaden tirsdag og blir til torsdag. De skal nå ta en ekstra titt på hvordan landets regjering håndterer den tøffe sparepakken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere