Helomvending på børsen

Børsen åpnet mandag med oppgang, men har etter hvert snudd.

23.06.08 12:59

Børsen ser ut til å trosse både positive nyheter og stigende oljepris og hovedindeksen er ved lunsjtider ned 0,34 prosent til 477,72 poeng.

NA24 – din næringslivsavis

Børsen våknet mandag opp til positive nyheter og åpnet med oppgang. Et labert børsklima i Europa har imidlertid bidratt til å sende hovedindeksen ned. I tillegg har en nedgradering av StatoilHydro ført til negativ stemning på børsen. ABN Amro har nedgradert StatoilHydro. Nå har de en salgsanbefaling på aksjen mot tidligere en holdanbefaling. Kursmålet er kuttet til 175 kroner fra 182 kroner. Aksjen synker 0,78 prosent til 189,60 kroner.

Det var tre aksjer som skilte seg klart ut rett etter åpning på børsen. Disse aksjene holder fortsatt stand og topper så langt vinnerlisten.

Tre vinnere
Norske Skog, Ignis og Aker Yards stiger alle nesten over 15 prosent. Norske Skog er hittil dagens vinner med en kursoppgang på 21,59 prosent til 27,60 kroner per aksje. Aksjen hopper opp som følge av nyheten om at selskapet selger sitt datterselskap Norske Skog Korea for 4,3 milliarder kroner til investeringsfondene Morgan Stanley Private Equity Asia og Shinhan Private Equity.

- Salget av virksomheten i Korea medfører en reduksjon av Norske Skogs netto gjeld med cirka 25 prosent. Dette gir oss større finansiell handlefrihet, og et bedre grunnlag for det videre arbeidet med å restrukturere selskapet, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en børsmelding.

LES MER:Milliardsalg i Norske Skog og Stordalen strålende fornøyd

Aker Yards er også å finne på dagens vinnerliste. Det sørkoreanske verftet STX Shipyards har i dag utløst budplikt på selskapet ettersom deres eierandel har oversteget 40 prosent. I en kortfattet melding opplyser STX Norway at selskapet vil fremsette et pliktig tilbud så raskt som praktisk mulig. Styret i Aker Yards melder mandag morgen at de så snart en tilbudsdokument foreligger, vil komme med en anbefaling til aksjonærene.

LES MER:Byr på Aker Yards

Aker Yards stiger 16,81 prosent til 66 kroner.

Ignis stiger 14,54 prosent til 5,20 kroner etter nyheter om at de selger sitt datterselskap Datametrix til Telenor. Salget gir konsernet en gevinst på 106 millioner kroner.

LES MER:Ignis casher inn

Positivt fra Questerre
Questerre energy har også en gledelig nyhet å melde til sine aksjonærer. Olje- og gasselskapet har fått full pott i en ny brønn i Vulcan-lisensen. Den første testen viste en olje- og gasstrøm på rundt 1.000 fat per dag. Brønnen er boret med et vertikalt dyp på 1.900 meter og med en 500 meter lang horisontal sone.

LES MER:Questerre melder om Vulcan – suksess

Markedet sendte aksjen opp over 7 prosent, men har siden falt tilbake og er ved lunsjtider opp 4,29 prosent til 21,90 kroner.

Nordsjøoljen handles på de samme nivåer som da børsen stengte fredag. Et fat nordsjøolje for levering i august omsettes nå for 136,10 dollar fatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag