*Nettavisen* Økonomi.

Helomvending på Oslo Børs

Har hentet inn et kraftig børsfall.

11.02.09 12:22

Drevet opp av positive europeiske børser stiger også det norske aksjemarkedet.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Børsdagen startet langt mer dyster og hovedindeksen falt bratt fra start. Ved lunsjtider har derimot stemningen snudd og hovedindeksen på Oslo Børs blir løftet 0,82 prosent til 238,68 poeng.

Bedring i Europa
De amerikasnke aksjefuturene peker mot en liten rekyl på Wall Street. Tirsdag ble alt annet enn lystig og en av årets verste børsdager ble et faktum i New York. Den tyske DAX-indeksen stiger 0,21 prosent, mens FTSE 100 er opp 0,05 prosent. I Paris faller CAC 40-indeksen 0,3 prosent. I København faller børsen 0,3 prosent, mens børsene i Helsingfors og Stockholm blir senket henholdsvis 0,10 prosent og 0,20 prosent.

Yara er blitt nedgradert til hold fra kjøp av Citigroup. Meglerhuset velger likevel å beholde kursmålet på 200 kroner. Bedring i etterspørselen etter kunstgjødsel basert på nitrogen har vært driveren bak oppgangen i aksjekursen de siste dagene, men at fokuset vil bli på de utfordringene på kort sikt. Dermed tror de at aksjekursen kan falle. Yara-aksjen er helt flat på 175,50 kroner.

Marine Harvest faller 2,41 prosent til 1,62 kroner. Fallet kommer til tross for at banken UBS har jekket opp kursmålet i aksjen til 1,75 kroner fra 1,40 kroner.

Les mer: Ser mer i Marine Harvest

Av de virkelig store kanonene er Telenor den første som har presentert sine tall etter det siste kvartal i 2008. Selskpaet viser en større topplinjevekst enn hva markedet hadde forventet, og de opplever også bedre drift. Likevel klarer de ikke vise samme bedring på bunnlinjen. Telenor-aksjen stiger 1,74 prosent til 43,80 kroner.

Les mer: Telenor solid i pluss

Storebrand har også lagt frem sitt resultat for fjerde kvartal. Der er mottagelsen også god. Aksjekursen stiger 3,12 prosent til 21,65 kroner. I forkant av resultatfremleggelsen hadde Storebrand sendt ut et positiv resultatvarsel rett før jul og fulgt opp med analytikersamtale for å forsikre seg om tallknuserne hadde fått med seg det de meddelte da.

Les mer: Knallsterkt fra Storebrand

Bulk i trøbbel
Golden Ocean får skikkelig juling etter at de har kommet med dårlig nytt til aksjonærene. Nå er det en reell fare for at selskapet må be om mer kapital fra aksjonærene. Aksjen stuper 18,92 prosent til 5,40 kroner. Tørrbulkrederiet til John Fredriksen har sendt ut en redegjørelse rundt situasjonen i selskapet. Det store nybyggingsprogrammet har sammen med manglende oppgjør fra motparter tvunget frem forhandlinger med kreditorene og verftene. Nå skal forpliktelsene reforhandles.

Les mer: Fredriksen-rederi i trøbbel

Blant vinnerne på Oslo Børs har Birdstep havnet. Selskapet la frem et underskudd som lå over 200 millioner kroner for fjerde kvartal 2008, men på driften har de forbedret seg. Aksjemarkedet sender kursen opp 60,43 prosent til 3 kroner.

Les mer: Gigantisk underskudd i Birdstep

Riggselskapet Fred. Olsen Energy betaler milliardutbytte for 2008 og bedret resultatet vesentlig i løpet av de siste tre måendene av fjoråret. Aksjen stiger 6,16 prosent til 193,75 kroner.

Les mer: Milliardutbytte i Fred. Olsen Energy

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.