NA24.no

Helrød uke på børsen

Sist oppdatert:
Rentefrykten slapp taket, men ikke nok til å hindre nok en nedtur.

Det så lenge nitrist ut på børsen, men nedturen ble ikke fullt så ille som det lenge så ut til. Oslo Børs måtte alikevel tåle fem dager med sammenhengende nedtur. Alle dagene denne uken ble helrøde, fredag var intet unntak.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen bunnet ut ved lunsjtider og hentet seg noe inn mot slutten av dagen fra ett fall på over 2 prosent. Fasiten viser at børsen falt 0,48 prosent til 483,08 poeng. Uken sett under ett viser en nedgang på 3,65 prosent.

Over hele verden
Børsfallet den siste uken har ikke vært isolert til Oslo Børs. Rentenivået, i flere land og områder, har blitt hevet flere hakk denne uken, og sammen med at renten på de tiårige statsobligasjonen passerte fem prosent har det blitt et globalt børsras. Spekulantene i USA, Asia og Europa er alle blitt rammet av børsfallet.

- Denne gangen er det stigende obligasjonsrenter og rentebekymringer som rammer aksjer, sier aksjestrateg Nick Nelson i UBS til Bloomberg News.

- Det er sannsynlig mer å gå på. Disse bullmarked-korreksjonene tenderer å beløpe seg til fem til ti prosent, presiserer Nelson.

Korreksjonsfase
Flere har tatt til ordet for at aksjemarkedet var på vei inn i en korreksjonsfase og at aksjemarkedet er blitt for høyt priset. Den amerikanske meglergiganten og investeringsbanken Morgan Stanley advarte sine kunder mot å være for eksponert mot aksjemarkedet og viste til tre indikatorer som slo ut på meglerhusets modell. Modellen viste at en korreksjon på rundt 14 prosent er forestående, men Morgan Stanley kunne ikke utelukket at det kunne bli mer alvorlig enn som så.

Det var første gang siden dotcom-boblen sprakk at indikatorene var så entydig negative og skepsisen spredte seg rundt i markedet.

God pantepris
Panteselskapet Tomra var virkelig i skuddet. Det var ikke noen selskapsspesifikke nyheter rundt Tomra, men utsikter til nye pantemuligheter i USA kan ha bidratt til oppgangen. Enkelte delstater i USA har vedtatt nye lover som er mer omfattende i forbindelse med panteanordningen. Det betyr at panteordningen omfatter flere typer flasker og andre oppbevaringstyper.

Tomra-aksjen endte fredagen med en opptur på 6,11 prosent til 53,80 kroner.

I begynnelsen av uken sendte PartnerTech ut en melding at Tomra gitt konsernet nye ordre. De nye ordrene har ifølge PartnerTech en årlig verdi på omkring 150 millioner svenske kroner. PartnerTech er dessuten blitt valgt til hovedleverandør av Tomras resirkuleringssentre.

Det andre panteselskapet på Oslo Børs, RePant, ble løftet 4,38 prosent til 8,35 kroner.

God nyhet
Aksjemarkedet tok også godt i mot nyheten om at TeleComputing ikke kommer til å kjøpe de to Stavanger-baserte selskapene Cegal og IT Arkitekten. Opprinnelig hadde de inngått en avtale om å kjøpe siddisene for til sammen 75 millioner kroner, men dette oppkjøpet ble droppet. Aksjen steg 6,13 prosent til 27,70 kroner.

Det var også bra fart i IT-selskapet Birdstep som steg 6,06 prosent til 14 kroner. Meglerhusene Christiania Securities og First var de største nettokjøperne med henholdsvis 43 og 23 prosent av nettokjøpene.

Opptur
Det ble også opptur for oljeserviceselskapet CorrOcean. Selskapet meldte at de blar opp 2,22 milliarder kroner for Stavanger-selskapet Roxar. Finansieringen skal skje delvis gjennom emisjoner, konvertible obligasjonslån og langsiktige banklån. Tegningskursen ved emisjonene ligger på 6 kroner per aksje. CorrOcean endte opp 4,75 prosent til 6,40 kroner.

Oljen
Oljeprisen beveget seg ned mot 70 dollar fatet, men fallet ble motvirket av at dollaren krøp oppover. Da Oslo Børs tok helgen kostet et fat nordsjøolje med levering i juli 70,05 dollar fatet, men en dollar kostet 6,06 kroner.

Statoil og Norsk Hydro falt 0,30 prosent til 165,50 kroner og 0,47 prosent til 214 kroner. Telenor og Yara ble løftet 0,67 prosent til 112,50 kroner og 0,29 prosent til 171,25 kroner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere