NA24.no

Helrødt på børsen

Sist oppdatert:
Den forsiktige starten fortsatte i minus på Oslo Børs.

Oslo Børs følger med ned i den europeiske børsnedgangen. Hovedindeksen faller 1,52 prosent til 490,42 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Nedturen kommer til tross for den høye oljeprisen, men skyldes i stor grad usikkerhet rundt rentenivået i Europa. Totalt faller 147 aksjer på Oslo Børs, mens 99 aksjer er uendret. Kun 20 aksjer opplever en opptur.

Den amerikanske investeringsbanken Morgan Stanley advarer mot faren for en betydelig korreksjon på de europeiske børsene. Signalene fra de tre viktigste nøkkelindikatorene har ikke vært klarere siden dotcom-boblen sprakk. I modellen til meglergiganten ligger det an til et fall på 14 prosent, men Morgan Stanley advarer mot et langt mer alvorlig fall.

Sterk oljepris
I tillegg til den globale utviklingen på verdens børser er oljeprisen er svært viktig faktor for Oslo Børs. I forkant av den ukentlige oljelagerrapporten tallene fra de amerikanske myndighetene holder oljemarkedet seg sterkt. Syklonen Gonu traff kysten av Oman tirsdag kveld og det medførte at oljeterminalen i landet stengte. Dette vekker til live frykten for orkansesongens påvirkning på oljeprisen.

Like etter lunsj koster et fat nordsjøolje med levering i juli 70,42 dollar ved råvarebørsen i London. En dollar koster 5,97 kroner.

Tungt fall
Statoil faller 1,34 prosent til 166,75 kroner og får følge av Norsk Hydro som er ned 0,35 prosent til 215,75 kroner. Flere av storvekterne sliter også. Soleventyret har snudd rekordnivåer til et fall på 1,02 prosent til 194 kroner. Onsdag morgen var solaksjen over 201 kroner.

Telenor faller 1,07 prosent til 115,75 kroner, mens borekjempen Seadrill er ned 1,48 prosent til 116,75 kroner. Orkla faller 1,65 prosent til 104,25 kroner. Acergy ramler 2,32 prosent til 126,50 kroner og får følge av Petroleum Geo-Service som er ned 2,08 prosent til 153 kroner.

Lyser opp
Blant de få lyspunktene er oljeselskapet Altinex og billettsystemselskapet Fara. Altinex melder om mer olje i Huntington-brønnen på britisk side i Nordsjøen. Da funnet ved brønnen ble kjent ble det opplyst at det var gjort funn av et lag på 58 fot oljeførende sand, nå har videre testing gjort at oppdagelsen er oppgradert til 130 fot som er fullstendig oljebærende. Aksjen er opp 5,38 prosent til 1,96 kroner.

Fara-aksjen stiger 4,66 prosent til 2,47 kroner. Markedet tar godt i mot nyheten om at Fara har fått en kontrakt i Finland verdt 20 millioner kroner. Etter oppkjøpet av det finske selskapet Buscom har billettsystemselskapet fått et feste inn i det finske markedet. Kontrakten gjelder oppgradering av et system som Buscom leverte for en tid tilbake.

Renteuro i Europa
I Europa er det bekymringer for rentehevinger som sender børsene nedover. Den europeiske sentralbanken vil kunngjøre sin rentedom senere i ettermiddag, og det er ventet i markedet at rentenivået heves opp til 4 prosent. Spekulasjonene går på signalene som kommer fra den Jean-Claude Trichet og hva som blir rentens fremtidige sats.

På den tyske børsen i Franfurt faller DAX-indeksen 1,4 prosent. Det er også nedtur å for FTSE 100-indeksen som blir sendt ned 1 prosent. I Milano og Madrid er indeksene ned 0,7 og 1,5 prosent. I Amsterdam faller børsene 1,4 prosent, mens CAC 40 i Paris faller 0,9 prosent.

De nordiske børsene følger også med ned. I Danmark faller København-børsen 1,8 prosent, mens Stockholm og Helsinki er ned henholdsvis prosent og 1,5 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere