NA24.no

Foto: Henny Ray Abrams (Scanpix)

Helrødt på Wall Street

Markedet lar seg ikke lenger imponere av resultatfremgang.

USA-børsene begynte uken lovende mandag, men deiset raskt langt under null. Til slutte endte Dow Jones og S&P 500 ned over 1 prosent, mens Nasdaq falt rundt halvparten så mye.

Det var det andre markante fallet på rad uten spesielle negative nyheter. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har mer enn 80 prosent av selskapene som er notert på S&P 500 og som har levert tredjekvartalsrapport, slått forhåndsestimatene.

- Vi har hatt en forrykende rapportsesong. De fundamentale forholdene er i bedring og det burde gi støtte for det rallyet vi har sett siden mars, sier forvalter Tom Wirth ved Chemung Canal Trust til Bloomberg.

Fallet de to siste dagene tyder likevel på en utbredt nervøsitet for at den kraftige oppgangen siden mars har gått for fort. Prisingen av aksjene i S&P 500-indeksen har nå nærmet seg 20 ganger forventet resultat i 2009. Dette er høyt og viser at en solid resultatvekst er priset inn.

Flere finansaksjer var blant taperne mandag, etter kritiske analytikerkommentarer de siste dagene. Citigroup falt 4 prosent.

Cruisesektoren var også tung. Carnival falt 5 prosent, Royal Caribbean 4 prosent.

Nasdaq mindre ille
Teknologitunge Nasdaq gjorde det bedre enn det generelle markedet mandag, muligens inspirert av Microsoft-aksjen, som steg mandag etter at meglerhuset JP Morgan hever sitt estimat på aksjen etter sterk kvartalsrapportering i forrige uke. Microsoft steg 2,4 prosent.

For Nasdaq bidrog det trolig også positivt at Marvell Technology, som lager brikker for mobilnett, økte sitt omsetningsanslag for inneværende kvartal. Aksjen steg 3 prosent.

Oljefall
Oljeprisen falt mandag. Et fat av den amerikanske referanseoljen WTI falt 1,82 prosent til 78,68 dollar på råvarebørsen i New York. I London falt Brent-olje 1,66 dollar til 77,26.

Les mer: - Oljen er verdt 50 dollar

Delindeksen for oljeaksjer falt 1,5 prosent, delindeksen for oljeservice 2,3 prosent.

Dollar opp
Slik det vanligvis har vært det siste året, går dollaren motsatt vei av aksjemarkedet og oljeprisen. Så også mandag. En euro koster nå 1,486 dollar, mot 1,501 fredag. En dollar koster 5,63 kroner, mot 5,56 kroner fredag.

Dagens nøkkeltall:

Dow Jones -1,05% til 9.867,96

Nasdaq -0,59% til 2.141,85

S&P 500 -1,17% til 1.066,94

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere