*Nettavisen* Økonomi.

Helrød start i USA

Børspilene peker nedover på Wall Street.

11.11.08 15:40

De toneangivende børsene opprettholder den pessimistiske tonen fra mandag.

NA24 - din næringslivsavis

Mandag falt børsene i USA og nedturen ser ut til å fortsette. Ti minutter etter åpning faller industriindeksen Dow Jones 1,90 prosent til 8.712,67 poeng, mens teknologiindeksen Nasdaq er ned 1,52 prosent til 1.592,24 poeng. S&P 500 faller 1,68 prosent til 903,76 poeng.

Tyngende på investorene er svake resultater fra flere store selskaper og en rapport fra analytikerne i meglerhuset Credit Suisse som mener at industrialiserte land er på vei mot den verste økonomiske tilbakegangen siden 1945.

Finansaksjene kan også komme i fokus. Kredittkortselskapet American Express har fått godkjent sine planer om å bli en kommersiell bank. Det er den amerikanske sentralbanken Federal Reserve som tillater at selskapet blir omdannet til en kommersiell bank. Dette vil tillate at American Express å tilby sine kunder innskuddsmuligheter, men langt viktigere er det at de får tilgang på myndighetenes finansieringspakker i forbindelse med kredittkrisen.

Tidligere i høst ble de to siste store selvstendige meglerhusene Goldman Sachs og Morgan Stanley også omdannet til kommersielle banker. Det innebar slutten for de tradisjonelle investeringsbankene på Wall Street.

Kredittkortgjelden i USA blir av enkelte økonomer omtalt som den neste boblen som kommer til å sprekke og den tikkende bombe kan gi en langt dypere og mer alvorlig krise. Gjelden er på inntil 1.000 milliarder dollar.

Bilindustrien er også hardt rammet av krisen i verdensøkonomien. Bilprodusentene har satset på feil bilmodeller, og får betale for det nå. Salgstrenden med store bensinsluk har snudd, men det har produsentene i USA vært for sene med å fange opp. Mandag kveld meldte General Motors at de vil kutte ytterligere 1.900 jobber. Det kommer i tillegg til stillingskutt bestående av 3.600 jobbene som ble annonsert fredag.

Flere fremtredende amerikanske politikere har tatt til orde for at det lanseres en egen tiltakspakke til bilindustrien.

Starbucks faller 7,4 prosent i førhandelen etter at kaffekjeden la frem tall etter stengetid mandag. Konsernet varslet at det venter lavere omsetning og har også forkastet sine ekspansjonsplaner.

Boligbyggeren Toll Brothers merker at boligmarkedet er i ulage. Nå har selskapet sendt ut et resultatvarsel for fjerde kvartal. Kvartalet ble avsluttet 31. oktober og Toll Brothers melder at omsetningen vil falle med 41 prosent. Skylden for usikkerheten i boligmarkedet og de økonomiske trendene. Selskapet opplyser at ordrereserven falt 54 prosent, og at antallet undertegnede salgskontrakter også faller. Nå tør de ikke gi noen guiding for neste år.

Goldman Sachs er ute med en salgsanbefaling på aksjene i Prudential Financial, som er USAs nest største livsforsikringsselskap.

Oljeselskaper som Exxon Mobil og ConocoPhillips falt hver nærmere to prosent i talt med fallende oljepris.

Den amerikanske lettoljen WTI falt til under 60 dollar fatet i New York på spekulasjoner om at Det internasjonale energibyrået kommer til å redusere sitt anslag for oljeetterspørselen i 2009 som følge av at svakere økonomisk vekst kommer til å redusere drivstoffetterspørselen.

- De dårlige nyhetene fortsetter å komme. Stadig flere bedrifter viser at de har problemer og de økonomiske utsiktene blir stadig mer utfordrende, sier sjefstrateg Roger Kunz i Clariden Leu AG i Zürich til Bloomberg News.

Credit Suisse har senket sitt mål for S&P 500 til 1.050 fra 1.200 poeng ved midten av neste år. Den amerikanske referanseindeksen har falt 37 prosent hittil i år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.