*Nettavisen* Økonomi.

Helrødt på Oslo Børs

OSLO 20150730. Børsen Foto: Berit Roald / NTB scanpix

OSLO 20150730. Børsen Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Bred nedgang i de største selskapene på børsen.

22.09.15 13:30

Oslo Børs åpner i rolig tempo tirsdag, men satt raskt kursen nedover sammen med børsene i Europa.

Hovedindeksen faller 1,69 prosent til 577,19 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 er ned 2,4 prosent.

I oljemarkedet omsettes referansekontrakten på nordsjøoljen for 48,2 dollar per fat tirsdag morgen, ned 1,5 prosent hittil i dag.

Etter å ha falt kraftig fra start henter REC Silicon seg inn, og er ned 0,6 prosent.

Blant de største selskapene er nedgangen bred. Statoil ramler 2 prosent, DNB er ned 1,4 prosent og Hydro faller 3,4 prosent. Yara faller 1,8 prosent og Telenor er ned 1,9 prosent.

Skvises i handelskrig
Fallet i REC kommer etter at solenergiselskapet varsler at handelskrigen mellom USA og Kina innen solar kan tvinge frem en nedstenging av den gjenværende produksjonen ved Moses Lake i Washington, USA.

Hvis solarhandelskrigen fortsetter, med 57 prosent toll på silisiumimport inn til Kina, vil det medføre at produksjonskapasiteten stenges ned og rundt 400 av 720 ansatte vil bli sagt opp, skriver REC i en børsmelding.

Kansellert kontrakt
Riggselskapet Seadrill har fått beskjed fra Husky Oil Operations om kansellering av borekontrakten for riggen West Mira.

Kontrakten til Seadrill ble opprinnelig tildelt i fjerde kvartal 2012, for operasjoner i Canada og Grønland, med et estimert totalt inntektspotensial på rundt 1 milliard dollar.

På grunn av sen levering av nybygget ble partene tidligere enige om en reduksjon i dagraten. Deretter ble byggekontrakten for West Mira kansellert av Seadrill i forrige uke, på grunn av leveringsforsinkelsen.

På Oslo Børs faller Seadrill 1,3 prosent.

Milliardsalg
Det Røkke-styrte verftet Aker Philadelphia Shipyard melder at det selger eierandelen i et samarbeidsselskap for produkttank.

Selskapsverdi i transaksjonen er på 150 millioner dollar, tilsvarende rundt 1,2 milliarder kroner, opplyser verftet i en melding.

Samarbeidsselskapet med Crowley Maritime Corporation omfatter fire produkttankskip. Kjøperen av Aker Philadelphia Shipyards andel er Marathon Petroleum Corporation.

Leveringen av de fire skipene er ventet i perioden fra tredje kvartal 2015 til tredje kvartal 2016. Skipene bygges ved Aker Philadelphia Shipyard.

Røkke-verftet venter å bokføre en gevinst før skatt på 10 millioner dollar per fartøy.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.