Gå til sidens hovedinnhold

Helseminister Bent Høies snusbokser ga fem tonn ekstra plast i naturen

Kjedelige snusbokser skulle få færre til å snuse. Isteden ble det fem tonn ekstra plast i norsk natur årlig.

Med brask og bram foreslo helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) nye reguleringer for å få ned snusbruken.

I 2018 ble det innført standardiserte snus- og sigarettpakker. Hovedgrunnen ifølge Helse- og omsorgsdepartementet var å gjøre tobakk mindre attraktivt for unge.

Saken ble utfordret av Swedish Match Norge, som blant annet produserer General. De tapte til slutt saken i norske domstoler. Det var regjeringen meget fornøyd med.

– Jeg er veldig glad for at lagmannsretten har forkastet anken fra Swedish Match. Det er en seier for folkehelsen. Standardiserte tobakkspakninger er et viktig tiltak for å gjøre tobakk mindre tiltrekkende på barn og unge, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) til NTB etter anken ble forkastet.

Folkehelseministeren kalte det en seier for folkehelsen. Det er imidlertid ikke like klart om det var en seier for miljøet.

Papp måtte byttes ut med plast

General løssnus er fortsatt en av de store favorittene hos norske snusbrukere. Det selges omtrent 6 millioner snusbokser med løssnus i året fra dette velkjent merket.

De nye snusboksene helseminister Bent Høie (H) innførte, hadde én utilsiktet konsekvens: General måtte fjerne pappbunnen. Det gjør at produsenten må bruke mer plast. Totalt må selskapet bruke nærmere 50 tonn ekstra plast i produksjonen.

Hvis vi legger til grunn et meget beskjedent anslag vil omtrent 10 prosent av plasten havne i naturen. Det betyr fem tonn ekstra med plast langs norske stier og strender.

Rydder plast året rundt

Det har vært stor debatt i norsk offentlighet om hvordan nordmenn skal bidra til mindre plast i havet og naturen. Rundt om i det ganske land har det vært aksjoner hvor titusenvis av nordmenn har vært med å rydde plast.

Les også: Oslo kommune gir 92.000 kroner til troll av plast

Ifølge Strandrydderapporten fra aksjonsgruppen «Hold Norge rent» var det i 2017 rekordmange frivillige som bidro til å plukke opp plast og annen forsøpling i Norges natur og strender. Totalt var det 49.000 frivillige som plukket hele 1.374 tonn med plast.

Med et gjennomsnitt på 28 kg hver i løpet av året, vil det ta 174 frivillige hele deres årlige innsats å plukke opp den nye snusplasten.

– Mot all sunn fornuft

– Det er ingen hemmelighet at vi er mot nøytrale pakker, men nå som det er etablert at boksene er fine og tidsriktige, hadde vi trodd at den kjedelige pappbunnen kunne få overleve, sier kommunikasjonssjef i Swedish Match Norge, Nils Erlimo til Nettavisen.

Han mener det er trist at de må bruke 50 tonn ekstra plast i året. – Jeg har selv deltatt på flere søppelryddinger. Dette går mot all sunn fornuft, men vi må bare forholde oss til regelverket slik det er, sier han.

Helsedepartementet svarer

Nettavisen stilte helse- og omsorgsdepartementet flere spørsmål i forbindelse med saken. Vi mottok ikke svar på spørsmålene. Isteden fikk vi en e-post av kommunikasjonsrådgiver Kjartan Sverdrup.

– Det er ingen regler som sier at snusboksene må være produsert i plast. De må kun ha standardisert farge. Så lenge materialet oppfyller standardkravene med tanke på farge kan Swedish Match ha papp på undersiden av snusboksen, skriver Sverdrup i e-posten.

Les også: EU forbyr engangsplast - gjelder også Norge

Ifølge produsenten, som har søkt tillatelse til å opprettholde pappbunnen, er det imidlertid et altfor enkelt svar. Produsenten kan ikke lakkere pappen, for det vil trekke gjennom og kunne påvirke både smak og innholdet på det snuserne pakker i munnen. Konsekvensen blir dermed til slutt omtrent fem tonn ekstra med plast i norsk natur.

Miljøbevegelsen: – Dette må ryddes opp i

Anja Bakken Riise er leder i Framtiden i våre hender (FIVH) som er en av de ledende miljøorganisasjonene i Norge. De har organisert flere aksjoner for å få ned plastforbruket og få med frivillige på å rydde vekk plast fra norske strender og natur. Hun mener dette må ryddes opp i.

– Her må det jo finnes en bedre løsning. Politikerne våre kan ikke innføre regelverk som tvinger produsenter til å bruke mer plast enn de ønsker. Samtidig må vi kunne forvente at produsentene strekker seg langt for å finne de miljøvennlige alternativene, sier hun.

– Det er alltid viktige at gode folkehelsetiltak ikke går på bekostning av miljøhensyn, sier Riise til Nettavisen.

Les også

Lovendring fratar alle kinoansatte frikortet: - Ekstremt uheldig

Les også

Alle har fått sitt i verdens mest moderate borgerlige regjering

Les også

Tesla kutter sju prosent av staben

Kommentarer til denne saken